Готуємо правильно. Як готувати щоб зберегти користь.

Опубліковано:  01 грудня 2022
На пательні в олії обсмажується морква та капуста броколі

Варто запам'ятати: як готувати продукти, щоб зберегти максимум користі

Напевне ви чули, що, наприклад, температурний режим впливає на якість готової страви. Ми звернулися до лікаря-дієтолога Олени Зінченко за порадами, на що у приготуванні їжі необхідно звертати увагу, аби вона приносила максимальну користь організму.

Готуйте їжу на пару. Це безпечний та найбільш корисний спосіб приготування їжі. Продукти приготовані на пару зберігають значно більше вітамінів та інших корисних мікроелементів. Також варто використовувати мультиварку. Цей прилад – ідеальний, бо їжа готується тривалий час, а пара, що утворюється в щільно закритій ємності, знищує бактерії та робить продукти безпечними для споживання.

Доводьте страви до кипіння. Коли варите супи, борщі чи м’ясну печеню, доводьте їх у каструлі до градуса кипіння. Майже всі види бактерій, що викликають харчові отруєння, гинуть при трохи нижчій температурі (70°C). У такий спосіб ви гарантовано отримаєте безпечну їжу.

Не пересмажуйте. Обсмажуючи їжу, ви скоріше за все користуєтеся олією. Страви насичуються рослинними чи тваринними жирами та стають більш калорійними. Робіть вибір на користь сковорідок з антипригарним покриттям. Щоб готувати на них не потрібен додатково жир. Якщо у вас звичайна сковорідка і смажите на олії, то стежте, щоб вона не перегрівалась і не диміла. При сильному нагріванні молекули олії розпадаються, вона починає горіти, втрачає поживні речовини та виділяє дим. До того ж висока температура руйнує корисні жирні кислоти, які є в олії. Якщо ви випадково не догледіли й олія на сковороді почала диміти, краще позбудьтесь її, почніть готувати спочатку, змастивши пательню чистою, неперепаленою рідиною.

Запікайте страви у духовці. Ще один спосіб, за яким ви приготуєте і смачно, і корисно – це запекти продукт у духовці. Ви зменшуєте кількість або зовсім не використовуєте жир, якщо, скажімо, деко застелите пергаментним папером та покладете сирі заготовки. У духовці все запікається в сухому жарі, а волога, яка випаровується з продуктів, створює ефект пару. Нагадаємо, що крім випічки та хліба в духовці можна приготувати смачні м’ясні страви, рибу, морепродукти, коренеплоди та овочі.

Готову їжу зберігайте в холодильнику. Коли приготована страва повністю охолоне, зберігайте її в холодильнику. Бажано відокремити на поличках сирі продукти, особливо м’ясо, птицю та рибу, та готові продукти. Також важливо розміщувати у холодильнику готові страви над сирими харчовими продуктами, а не навпаки. Переконайтеся, що вся їжа накрита або герметично упакована в спеціальних харчових контейнерах. Свіже можна зберігати в холодильнику протягом декількох днів. Якщо хочете тримати продукти якнайдовше, то краще одразу після охолодження все заморозити.

Відмова від відповідальності. Ця стаття має ознайомлювальний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.