Чому оливкова олія холодного віджиму найкраща?

Чому оливкова олія холодного віджиму найкраща?

Опубліковано:  08 лютого 2022

Вже багато було сказано і написано про здорові наслідки від дотримання середземноморської дієти. Результати досліджень підтверджують дивовижний спектр її корисних ефектів від зниження ризику серцево-судинних захворювань, інсульту до полегшення перебігу псоріазу і убезпечення від хвороби Альцгеймера.

Добре відомо, що одним з ключових компонентів середземноморської дієти є оливкова олія, яку рекомендується максимально включати до складу різноманітних страв. Чим же вона особливо корисна?

Незалежно від типу, оливкова олія містить 75% мононенасичених жирних кислот. Замінивши насичені жири, мононенасичені жири допомагають знизити рівень «поганого» холестерину (ліпопротеїнів низької щільності - ЛПНЩ). Користь оливкової олії для здоров’я також пояснюється її антиоксидантними та протизапальними властивостями.

Дослідження показали зв’язок між меншим ризиком серцево-судинних захворювань, деяких видів раку і навіть деменції у людей, які споживають більшу кількість оливкової олії, ніж у тих, хто вживає її мало або зовсім не вживає.

Оливкова олія холодного віджиму (Extra Virgin) відрізняється від звичайної. Вона виготовляється зі свіжих оливок виключно механічним методом без значного нагрівання та без хімічних розчинників. Це зберігає в олії феноли – специфічні природні хімічні сполуки.

Результати лабораторних експериментів доводять, що вищі концентрації фенолів можуть забезпечити додатковий антиоксидантний ефект. Хоча остаточних досліджень, які б підтвердили, що оливкова олія холодного віджиму має більшу здатність запобігати серцевим захворюванням, раку та іншим хворобам порівняно з рафінованою, дотепер немає.

Оливкова олія не є єдиним здоровим інгредієнтом середземноморської моделі харчування. Вона включає велику кількість фруктів, овочів і горіхів, цільного зерна та обмежує вживання червоного і обробленого м'яса.

Підготовлено за матеріалами Асоціації дієтологів України

Інші теми