Оливкова олія холодного віджиму (Extra Virgin) відрізняється від звичайної. Вона виготовляється зі свіжих оливок виключно механічним методом без значного нагрівання та без хімічних розчинників. Це зберігає в олії феноли – специфічні природні хімічні сполуки.
Результати лабораторних експериментів доводять, що вищі концентрації фенолів можуть забезпечити додатковий антиоксидантний ефект. Хоча остаточних досліджень, які б підтвердили, що оливкова олія холодного віджиму має більшу здатність запобігати серцевим захворюванням, раку та іншим хворобам порівняно з рафінованою, дотепер немає.
Оливкова олія не є єдиним здоровим інгредієнтом середземноморської моделі харчування. Вона включає велику кількість фруктів, овочів і горіхів, цільного зерна та обмежує вживання червоного і обробленого м'яса.
Підготовлено за матеріалами Асоціації дієтологів України