🟥 СПОСОБИ СУШКИ
Для дегідратації продуктів використовується кілька способів. Вони обираються залежно від наявності необхідного обладнання, умов та часу. Серед найпопулярніших:
🔴 Сушка на сонці
Один з найдавніших і найпростіших способів. Продукти, зазвичай фрукти, викладаються на лоток для сушки з пластикового екрана і марлі/сітки або дерев’яний лоток, який закривається іншим екраном для захисту продуктів від шкідників та комах. Таким чином їжу можна сушити при сонячній погоді з низькою вологістю та мінімальною температурою 30°C. Важливо не використовувати лотки з матеріалів, що можуть окислюватися та залишати сліди на продуктах. Потрібно декілька днів для повної висушки фруктів, ягід та овочів.
🔴 Сушка на повітрі
Цей спосіб також не потребує спеціального обладнання. Він схожий на сушку на сонці, однак продукти розміщуються не на сонці, а в тіні. Це захищає їх від потужних сонячних променів. Такий спосіб підходить для листяної зелені, трав'яних чаїв та спецій.
🔴 Сушка в духовці
Може зайняти близько 6-10 годин залежно від конкретного продукту, не потребує додаткових приладів. Температура в духовці має бути 60° C або менше, оскільки при вищій температурі їжа буде не сушитися, а готуватися. При цьому дверцята духовки мають бути відчиненими, щоб зайва волога виходила під час процесу сушіння.
🔴 Сушка в електричних сушарках
Ці прилади, як правило, оснащені таймером та температурою, а також вентиляторами, щоб рівномірно розподіляти тепло. Зазвичай вони мають кілька лотків, що дає змогу одночасно зневоднювати кілька видів їжі.