Жири
Завдяки жирам відбувається транспорт вітамінів в організмі, утворюється енергія та навіть виробляються деякі гормони. З їжею діти мають отримувати рослинні та тваринні жири.
Найкориснішим жиром або жирними кислотами є ті, які містяться у риб’ячому жирі. Вони носять назву Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, вони зменшують ризик багатьох захворювань, включаючи серцево-судинні, неврологічні, запальні, поліпшують багато важливих функцій в організмі. Для отримання Омега-3 у достатній кількості необхідно вживати дві порції по 200 г жирної морської риби на тиждень, наприклад, оселедця чи лосося.
Рослинні мають переважати над тваринними та становити 3-4 порції на день, або не менше 20% від добового калоражу. Для орієнтира – одна порція це жменя горіхів чи насіння, половинка авокадо або 1 ч. л. рослинної олії. Джерелами рослинних жирів є горіхи, насіння та олії з них, оливкова олія, авокадо.
Більшість тваринних жирів належать до групи насичених. Якщо протягом тривалого часу споживати велику кількість продуктів, багатих на них, це може призвести до інфаркту або інсульту в дорослому віці. Важливо слідкувати за споживанням дитиною таких жирів. Їх частка має становити не більше 10%, це приблизно 20 г на день. Тваринні жири містяться у жирному м’ясі, салі, вершковому маслі, вершках, молоці чи сметані.
Окремо варто сказати про категорію трансжирів – сполук, утворених промисловими виробництвами з метою збільшення терміну придатності продуктів. Вони входять до складу чи не всіх магазинних солодощів: морозива, цукерок, пончиків, крекерів, печива, пирогів, панкейків, тортів та тістечок. Трансжири дуже небезпечні, бо підвищують ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи у дорослому віці.