Зелений горошок – суперфуд у стручках
Опубліковано:
19 липня 2023
Горох належить до родини бобових — рослин, що утворюють стручки з насінням або бобами всередині. Серед інших представників цієї родини — сочевиця, соя, нут і всі види квасолі. Батьківщиною гороху є Азія та Близький Схід, однак сьогодні його вирощують у всьому світі.
Один із найпоширеніших видів - зелений горошок, який росте всередині стручків, він солодкий і крохмалистий. Попри свій маленький та скромний розмір, горошок є надзвичайно багатим на різноманітні поживні речовини.
🟢 КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
Висока концентрація вітамінів, мінералів, антиоксидантів і фітонутрієнтів у горошку забезпечує важливі переваги для здоров’я – від підтримки очей до захисту від деяких видів раку.
🟢 ДЛЯ ОЧЕЙ
Горох містить каротиноїди лютеїн і зеаксантин. Ці поживні речовини допомагають захистити очі від хронічних захворювань, таких як катаракта та вікова дегенерація жовтої плями. Зокрема, лютеїн і зеаксантин діють як фільтри від шкідливого синього світла.
🟢 ДЛЯ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ
Горох багатий куместролом, поживною речовиною, яка відіграє важливу роль у захисті від раку шлунка. Дослідження 2009 року, проведене в Мехіко, показало, що щоденне споживання гороху та інших бобових знижує ризик раку шлунка на 50%.
Горох також містить багато клітковини, яка стимулює моторну функцію кишечника та сприяє розвитку «дружньої» мікробіоти товстого кишечника.
🟢 ДЛЯ ІМУНІТЕТУ
В цій рослині чимало антиоксидантів, що допомагають зміцнити вашу імунну систему. Серед них — вітамін С, вітамін Е, цинк, катехін, епікатехін.
Протизапальні поживні речовини, що містяться в горошку, пов’язані зі зниженням ризику запальних захворювань, таких як діабет, серцеві захворювання та артрит. Так, краще контролювати запалення допомагають вітамін А, вітамін В, куместрол, ферулова кислота, кофеїнова кислота, катехіни та епікатехін.
🟢 ДЛЯ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ЦУКРУ В КРОВІ
Білок і клітковина в горошку сповільнюють розщеплення вуглеводів і допомагають контролювати рівень цукру в крові. Результати досліджень демонструють, що харчування з високим вмістом білка знижує постпрандіальний (після їди) рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.
Горох також має низький глікемічний індекс. Тобто після його вживання менша ймовірність раптових і значних коливань рівня цукру в крові.
🟢 ДЛЯ СЕРЦЯ
Запалення та стрес, викликані вільними радикалами, можуть сприяти утворенню бляшок на стінках кровоносних судин. Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти, що містяться в горошку, допомагають зменшити окислення і запалення. Крім того, магній, калій та інші мінерали сприяють зниженню ризику підвищення кров’яного тиску.
🟢 ГОРОШОК У ВАШОМУ МЕНЮ
Він є хорошим джерелом вітамінів С і Е, цинку та інших антиоксидантів. Пів склянки (жменя) зеленого горошку містить 59 калорій, 4 грами білка, 12 грамів вуглеводів, 4 грами цукру, 21,2 мг кальцію, 1 мг заліза.
Існує кілька способів приготування горошку. Щоб він зберіг якнайбільше корисних речовин, його варто недовго пропарити/потушкувати в невеликій кількості рідини, а в кінці додати приправи.
Варто також нагадати, що консервований зелений горошок є майже повністю еквівалентним свіжому за поживною цінністю. Цей чудовий, смачний та надзвичайно корисний продукт доступний цілий рік і може значно урізноманітнити ваше меню здорового харчування.
#зеленийгорошок #здороваїжа