Зелений горошок – суперфуд у стручках

Опубліковано:  19 липня 2023
На зображенні стручки гороху у верхній частині підпис: Зелений горошок корисний смаколик початку літа

Горох належить до родини бобових — рослин, що утворюють стручки з насінням або бобами всередині. Серед інших представників цієї родини — сочевиця, соя, нут і всі види квасолі. Батьківщиною гороху є Азія та Близький Схід, однак сьогодні його вирощують у всьому світі.


Один із найпоширеніших видів - зелений горошок, який росте всередині стручків, він солодкий і крохмалистий. Попри свій маленький та скромний розмір, горошок є надзвичайно багатим на різноманітні поживні речовини.


🟢 КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

Висока концентрація вітамінів, мінералів, антиоксидантів і фітонутрієнтів у горошку забезпечує важливі переваги для здоров’я – від підтримки очей до захисту від деяких видів раку.


🟢 ДЛЯ ОЧЕЙ

Горох містить каротиноїди лютеїн і зеаксантин. Ці поживні речовини допомагають захистити очі від хронічних захворювань, таких як катаракта та вікова дегенерація жовтої плями. Зокрема, лютеїн і зеаксантин діють як фільтри від шкідливого синього світла.


🟢 ДЛЯ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ

Горох багатий куместролом, поживною речовиною, яка відіграє важливу роль у захисті від раку шлунка. Дослідження 2009 року, проведене в Мехіко, показало, що щоденне споживання гороху та інших бобових знижує ризик раку шлунка на 50%.

Горох також містить багато клітковини, яка стимулює моторну функцію кишечника та сприяє розвитку «дружньої» мікробіоти товстого кишечника.


🟢 ДЛЯ ІМУНІТЕТУ

В цій рослині чимало антиоксидантів, що допомагають зміцнити вашу імунну систему. Серед них — вітамін С, вітамін Е, цинк, катехін, епікатехін.

Протизапальні поживні речовини, що містяться в горошку, пов’язані зі зниженням ризику запальних захворювань, таких як діабет, серцеві захворювання та артрит. Так, краще контролювати запалення допомагають вітамін А, вітамін В, куместрол, ферулова кислота, кофеїнова кислота, катехіни та епікатехін.


🟢 ДЛЯ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ЦУКРУ В КРОВІ

Білок і клітковина в горошку сповільнюють розщеплення вуглеводів і допомагають контролювати рівень цукру в крові. Результати досліджень демонструють, що харчування з високим вмістом білка знижує постпрандіальний (після їди) рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.

Горох також має низький глікемічний індекс. Тобто після його вживання менша ймовірність раптових і значних коливань рівня цукру в крові.


🟢 ДЛЯ СЕРЦЯ

Запалення та стрес, викликані вільними радикалами, можуть сприяти утворенню бляшок на стінках кровоносних судин. Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти, що містяться в горошку, допомагають зменшити окислення і запалення. Крім того, магній, калій та інші мінерали сприяють зниженню ризику підвищення кров’яного тиску.


🟢 ГОРОШОК У ВАШОМУ МЕНЮ

Він є хорошим джерелом вітамінів С і Е, цинку та інших антиоксидантів. Пів склянки (жменя) зеленого горошку містить 59 калорій, 4 грами білка, 12 грамів вуглеводів, 4 грами цукру, 21,2 мг кальцію, 1 мг заліза.

Існує кілька способів приготування горошку. Щоб він зберіг якнайбільше корисних речовин, його варто недовго пропарити/потушкувати в невеликій кількості рідини, а в кінці додати приправи.

Варто також нагадати, що консервований зелений горошок є майже повністю еквівалентним свіжому за поживною цінністю. Цей чудовий, смачний та надзвичайно корисний продукт доступний цілий рік і може значно урізноманітнити ваше меню здорового харчування.


#зеленийгорошок #здороваїжа