Педагоги-кухарі, які навчатимуть працівників їдалень закладів середньої освіти, взяли участь у семінарах профтехів Київщини

Опубліковано:  23 грудня 2022

Профтехи Київщини взяли участь у теоретично-практичному семінарі у межах реформи шкільного харчування.

Перша теоретична частина відбулась 3 листопада. На ній спільними зусиллями Міністерства освіти і науки України, Національного управління у справах освіти та молоді Естонської Республіки (NarNo), а також команди Національної асоціації громадського харчування та проєкту «EU4Skills: було організовано та розпочато проведення навчального семінару для 30 педагогів-кухарів закладів професійної освіти Київської області у Бориспільському профтехліцеї.

Семінар носить назву “Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах загальної середньої освіти”.



Усі його учасники здобудуть необхідні практичні навички, стануть тренерами та зможуть навчати кухарів їдалень основам правильного харчування для їх реалізації на місцях.

Продемонструвати найсучасніші технології організації роботи професійної кухні для майбутніх кухарів-тренерів - одне з найважливіших завдань практичної частини семінару, за яке береться команда професіоналів Національної асоціації громадського харчування.

Ми навчатимемо професіоналів - майбутніх «Агентів змін», котрі в своїх містах та громадах перекваліфіковуватимуть кухарів для роботи у тисячах українських шкіл та дошкільних навчальних закладів.


Основні завдання, які ставить перед собою команда NFA є:

  1. Ознайомити з останніми можливостями обладнання та опрацювання навиків застосування новітніх технологій тренерів-кухарів;
  2. Поговорити про пароконвекційну технології - її особливості, можливості, відмінність від традиційної технології приготування їжі.
  3. Обговорити організаційні особливості сучасного виробництва - планування, виконання, контроль.
  4. Донести важливість та користь використання HACCP протоколу на сучасній кухні.
  5. Розглянути шляхи автоматизації процесів на сучасній кухні.
  6. Прикладної порівняти сучасні методи приготування з традиційними.
  7. Відповісти на питання, як зробити складний «механізм роботи кухні» простим, корисним і безпечним.
  8. Розкрити способи урізноманітнити меню в сучасних умовах.

Як бачимо, завдань доволі багато, тож учасників чекають насичені, але цікаві дні.


Нагадаємо, понад 50 педагогів профтехів з 5 регіонів України вже пройшли семінар для тренерів в мехаж реформи шкільного харчування ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською. Команда ж Національної асоціації громадського харчування відповідальна за те, аби новітнє технологічне обладнання у руках сучасних кухарів працювало на усю свою потужність та принесло користь нашому майбутньому - нашим дітям.

Та ми вдячні Офісу Першої леді, Міністерству освіти і науки України, усім колегам та партнерам, що маємо змогу розвивати і покращувати шкільне харчування, а саме навчати ключових Агентів змін, котрі, в свою чергу, тренуватимуть майбутніх кухарів шкільних їдалень.