Їмо здорову їжу. Поради підліткам.

Збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку. Вживання корисних продуктів в адекватній кількості допомагає підтримувати оптимальну вагу, запобігає виникненню багатьох хвороб. Ще більш користі отримаєш, якщо поєднаєш здорову їжу із активним способом життя!

ВЧЕНІ РЕКОМЕНДУЮТЬ НА ЩОДЕНЬ:

1/2 споживаних продуктів мають складати овочі, фрукти та ягоди, бажано сезонні, але й узимку не варто відмовлятися від морожених, сушених та консервованих. Більшість із них потрібно їсти в сирому вигляді. Що більше різних овочів, фруктів та ягід, то краще. Не надто захоплюйся картоплею: в ній мало клітковини та високий вміст крохмалю, тому її не варто їсти щодня.


1/4 частина — цільнозернові продукти. Корисними є хліб з цільних злаків та висівок, макарони з борошна грубого помелу, каші, зокрема гречана, вівсяна, перлова.

1/4 частина — джерела білка: риба, м’ясо птиці, молочні продукти, яйця, бобові (горох, квасоля, сочевиця), горіхи та насіння потрібні нам для забезпечення організму амінокислотами — це «будівельний матеріал» для м’язів, гормонів, нервової системи.

Намагайся уникати споживання обробленого промислово м’яса — сосисок, ковбас, консервів тощо. Вживай їжу зі здоровими рослинними оліями у складі — соняшниковою, оливковою, кукурудзяною, лляною, горіховою. Корисними є волоські горіхи, арахіс, насіння гарбуза та соняшника, мигдаль, горіхи кеш’ю, насіння кунжуту та льону.

Жири рослинного походження — це джерело енергії, «будівельний матеріал» для гормонів. Вони поліпшують роботу мозку та нервової системи. Крім того, вітаміни A, D, E та K у поєднанні з жирами організм людини засвоює набагато краще. 

Вживання жирів тваринного походження варто обмежувати. Тож сало, жирне м’ясо, жирні молочні продукти і вершкове масло потрібні нам у помірній кількості. 

Важливо відмовитися від продуктів із вмістом трансжирів, які є в кондитерських виробах, смаженій їжі, перероблених харчових продуктах, заморожених піцах та їжі швидкого приготування, пирогах та печиві, маргаринах і бутербродних сумішах. 

Додавай менше солі у страви та споживай менше готових продуктів, у складі яких є сіль. Вивчай маркування продуктів та обирай із них менш солоні. Максимальна денна норма вживання солі — 3–5 г (до однієї чайної ложки). 

Крім того, звичайну сіль бажано замінити на йодовану: нестача йоду в організмі може спричинити погіршення роботи щитоподібної залози, яка впливає практично на всі органи та системи в організмі. Дефіцит цього мікроелемента призводить до погіршення роботи мозку. 

Пий воду або чай з незначною кількістю цукру або взагалі без нього. Сік та смузі, звичайно, смачні, але містять надто багато фруктози, тож однієї склянки цих напоїв на день буде цілком достатньо. 

Намагайся не пити солодкі газовані напої — зазвичай вони містять надмірну кількість цукру й допомагають набрати зайві кілограми, а інколи спричиняють і більш серйозні проблем зі здоров’ям.

Молока та кисломолочних продуктів (йогурт, сир кисломолочний, кефір тощо) бажано вживати близько 2–3 порцій на день. Вони містять безліч корисних речовин, які покращують роботу шлунково-кишкового тракту, а також вітаміни А, В, мінерали — кальцій та калій, які сприяють нормальному обміну речовин. 

Активний спосіб життя також допоможе контролювати вагу та загальний стан здоров’я. Рухайся та займайся фізичними вправами не менш як 60 хвилин на день.