Шкідливо для вашого здоров'я: до чого можуть призвести погані харчові звички

Опубліковано:  01 грудня 2022
На столі на роздатковій дошці розміщено підсмажена картопля, гамбургер, салат з моркви, капусти, кукурудзи та соуси з майонезом і томатом.

Нездорове харчування може призвести до серйозних хронічних захворювань. Але ці проблеми вчасно попередять цих проблем можна запобігти завдяки простим порадам зі здорового харчування.

Неправильне харчування може призвести до багатьох хвороб і навіть передчасної смерті. Річ у тім, що за кілька останніх десятиліть харчові звички у багатьох людей кардинально змінилися. Урбанізація та глобалізація зробили популярними та більш доступними продукти швидкого приготування, солодкі газовані напої, заклади фастфуду, де можна перекусити на ходу. Дані багаторічних світових досліджень виявили, що кожна п’ята людина вмирає з-за наслідків нездорового харчування [1].

Все менше людей надають перевагу натуральним необробленим продуктам та приготуванню вдома. На першому плані тепер перероблена сировина з великою кількістю харчових добавок, насичених жирів, трансжирів, надміром солі, цукру і мінімумом поживних речовин. Все це шкодить здоров’ю і призводить до серйозних проблем. Але цього можна уникнути, потрібно лише знати, де криється небезпека, а які продукти є безпечними.

Надмірне споживання жирів

Більшість проблем з серцево-судинною системою пов’язані з високим рівнем споживання насичених жирів та трансжирів. Останні криються у багатьох магазинних продуктах: комерційних хлібобулочних виробах (тортах, печиві тощо), замороженій піці, охолодженому тісті (бісквіти, булочки тощо), смажених продуктах (картоплі фрі, пончиках, курці у фритюрі), маргарині. Щоб дізнатись про це, достатньо вивчити етикетку, де серед переліку інгредієнтів у складі буде вказано «частково гідрогенізована» олія, або «partially hydrogenated oils». Харчування, повністю позбавлене жиру, не є здоровим, однак важливо споживати його в помірних кількостях. Контроль споживання жиру є одним із найважливіших кроків у втраті або підтриманні ваги та запобіганні діабету 2 типу. Слідкуйте за своїм раціоном. Якщо в ньому багато продуктів тваринного походження, які є джерелом насичених жирів (сало, різні види м'яса, вершкове масло і вершки), зменшіть їх кількість до 10% загального раціону. Їх можна замінити ненасиченими жирами рослинного походження, як то оливкова олія та оливки, горіхи та насіння, наприклад гарбузове, соняшникове або кунжутне, а також льняну олію і насіння льону.

Замале споживання овочів та фруктів

Овочі та фрукти є основним джерелом клітковини для нашого організму. Клітковина зі свого боку є своєрідною «щіткою» для кишківника та сприяє розвитку колоній корисних бактерій, тим самим очищаючи травний тракт від шкідливих бактерій. Крім того, вона допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові, тим самим знижуючи ризик розвитку діабету другого типу. Рекомендовано вживати 400 г овочів та фруктів на день - це можуть бути як сезонні, так і на піку стиглості.

Надмір цукру

Щоденне вживання великої кількості вільного цукру підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, та діабету другого типу. Безпечною дозою доданого цукру вважається 10 % від добового раціону. При цьому не слід забувати, що цукор, це не лише той, що ви власноруч додаєте до чаю, але й прихований - той, що міститься у магазинних соусах та кетчупах, хлібобулочних виробах, солодких газованих напоях, соках, солодких йогуртах з фруктовими наповнювачами тощо. Щоб зменшити споживання доданого цукру, уникайте споживання магазинних солодощів, старайтесь готувати домашні десерти із контролем кількості доданого цукру та користуйтесь натуральними підсолоджувачами – фруктами та ягодами. Замість солодкої води вживайте звичайну, чай та каву пийте без додавання цукру.

Завелике споживання солі

Денна норма солі становить 5 г (1 чайна ложка). Якщо її регулярно перевищувати, це може призвести до розвитку гіпертонічної хвороби, спровокувати інсульт, хронічні хвороби нирок та деякі види онкологічних захворювань [2].

Пам’ятайте, що сіль міститься у багатьох оброблених харчових продуктах, таких як соуси, випічка, хліб. Не досолюйте їжу під час готування та приберіть зі столу сільничку. Ці прості правила допоможуть вам зберегти здоров’я на довгі роки.

Відмова від відповідальності. Ця стаття має інформаційний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.