🟣 БЕНЗОАТ НАТРІЮ
Цей консервант часто додають до газованих напоїв і кислих продуктів, зокрема у заправки для салатів, соління, фруктові соки та приправи.
Загалом він вважається безпечним, однак кілька досліджень виявили потенційні побічні ефекти, які слід враховувати. Так, поєднання бензоату натрію зі штучним харчовим барвником підвищує гіперактивність у 3-річних дітей. А високе споживання напоїв, що містять бензоат натрію, пов’язане з більшою кількістю симптомів гіперактивності та порушення уваги у молоді.
У поєднанні з вітаміном С бензоат натрію може перетворитися на бензол, що спричиняє розвиток раку. Газовані напої містять найвищу концентрацію бензолу, а дієтичні напої або напої без цукру схильні до утворення бензолу.
Одне дослідження, що аналізувало концентрацію бензолу в різноманітних продуктах, виявило, що зразки коли та салату з капусти містять бензолу понад 100 часток на мільярд, що у 20 разів перевищує максимальний рівень забруднення, встановлений для питної води.
Щоб мінімізувати споживання бензоату натрію, уважно перевіряйте етикетки. Уникайте продуктів, які містять такі інгредієнти, як бензойна кислота, бензол або бензоат, особливо в поєднанні з джерелом вітаміну С, таким як лимонна кислота або аскорбінова кислота.