🟥 ПОШИРЕНІ ПРОДУКТИ, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ РЕАКЦІЮ
Близько 90% харчових алергій викликають арахіс, деревні горіхи (такі як волоські горіхи, пекан і мигдаль), риба, молюски, молоко, яйця, соя, пшениця.
Найбільш поширеною харчовою непереносимістю є непереносимість лактози. Її прояви виникають, коли з’являється неповне перетравлення та всмоктування дисахариду, який міститься в молоці та молочних продуктах. Іншим видом непереносимості є чутливість до сульфітів або інших харчових добавок. Сульфіти можуть викликати напади астми у деяких людей.
Досить поширеною є й непереносимість фруктового цукру – фруктози. За її наявності також можуть виникати схожі з непереносимістю лактози симптоми. Щоправда, діарея, за рахунок осмотичного ефекту фруктози є частішим симптомом її непереносимості.
Багато говорять і пишуть про целіакію — непереносимість білка глютену, що спричиняє автоімунне ушкодження слизової оболонки тонкого кишківника. При целіакії можуть виникати не лише кишкові симптоми. Атипові форми цього захворювання можуть проявлятися алергічним дерматитом, анемією та низкою інших симптомів.
Зовсім нечасто згадують по ще одну групу харчових речовин, які можуть спричинювати непереносимість. Мова йде про цукрозамінники з групи поліолів – манітол, ерітрітол, ксилітол, сорбітол. Все більше продуктів і напоїв можуть містити такі підсоложувачі, наприклад, жувальна гумка без цукру найчастіше містить ксилітол. Симптоми непереносимості поліолів включають здуття живота, нудоту, діарею…