Особливості харчування дітей з розладами аутистичного спектру

Опубліковано:  13 червня 2023
На зображенні дитина яка закриває обличчя яблуком та капустою броколі в нижній частині підпис: Аутизм та харчування, як зменшити тривожність у дітей

Розлади аутистичного спектру проявляються утрудненням спілкування та взаємодії з навколишнім світом для дитини або дорослої людини.

ВООЗ повідомляє, що одна дитина зі ста страждає розладом аутистичного спектра. В США експерти повідомляють про значно вищі цифри, оціюючи поширеність аутизма як один випадок на сто дітей (Центр з контролю та профілактики хвороб, 2022). Українські експерти вважають, що близько 75 000 наших дітей можуть мати розлади аутистичного спектру.

З якими проблемами зіштовхуються батьки і діти з аутизмом у контексті харчування? 

Дітям з аутизмом притаманний високий рівень тривожності. Батькам і опікунам важливо зменшити хвилювання під час прийому їжі, роблячи навколишнє середовище приємнішим для всієї родини.

Варто звернути увагу на низку тригерів, які можуть впливати на вибір їжі дитиною. Серед них:


🔵 СМАК

Діти з аутизмом можуть віддавати перевагу продуктам без акцентованого смаку, таким як хліб, макарони та печиво. Інші навпаки можуть віддавати перевагу продуктам і стравам із сильним смаком, як чипси з сіллю та оцтом, хліб з лимоном і часником.


🔵 ТЕКСТУРА

Вподобання можуть значно відрізнятися. Деякі діти віддають перевагу хрусткій їжі, оскільки їм подобається цей «хрускіт» під час їди. Інші споживають м’яку їжу, і батькам та опікунам може бути непросто допомогти дитині з переходом від перетертої їжі до більш твердої. Частина дітей можуть не любити торкатися вологої їжі, але можуть торкатися сухої - це впливає на різноманітність прийнятної для них їжі.


🔵 ЗАПАХ

Він здатен впливати не тільки на те, що дитина їсть, але й на її відчуття протягом дня та перед їдою. Якщо запах їжі дуже сильний, наприклад, під час приготування рагу або смаження цибулі, це може викликати тривогу у дитини, незалежно від часу прийому їжі. Тобто запах страви, що готується, може вплинути на споживання дитиною тої «безпечної» їжі, якій вона надає перевагу.


🔵 ОТОЧЕННЯ

Більшість дітей з аутизмом вважають середовище під час їди стресовим. Сидіння за столом здатне викликати значне відчуття тривоги, зважаючи на ймовірний різноманітний сенсорний вплив. Дитину оточують багато різних звуків та запахів, а деякі страви можуть виглядати дивно, як-от суміш вологих і сухих продуктів. Дозволяючи дитині їсти там, де їй подобається, наприклад за столом на самоті, можна зменшити тривогу, а також допомогти дитині отримати задоволення.


Те, як їжа подана на тарілці, також може викликати занепокоєння. Деякі діти віддають перевагу стравам, нарізаним певним чином (тости у формі трикутників, а не квадратів, або морква нарізана соломкою, а не круглими шматочками) або їжі на окремих тарілках, особливо якщо вона є сумішшю вологої та сухої.

Є деякі прийоми, які можуть допомогти підтримати дитину, зменшити тривогу та зробити атмосферу під час їди кращою для всієї родини. 


🔹 Дозвольте дитині їсти те, що їй подобається

🔹 Не намагайтеся давати нову їжу, не підготувавши дитину. Використовуйте для цього соціальні історії (короткий опис певної ситуації з інформацією про те, чого можна очікувати в такій ситуації та чому).

🔹 Не кладіть нічого прихованого в їжу, яку дитина любить їсти. Наприклад, не додавайте овочі в томатний соус, який подобається дитині, – це може призвести до того, що вона відмовиться й від улюбленої їжі.

🔹 Не змушуйте дитину пробувати їжу. Це, швидше за все, посилить занепокоєння та змусить дитину регресувати. Також це може призвести до харчової неофобії (боязнь нової їжі). Дозвольте дитині самостійно досліджувати продукти та страви.

🔹 Не змушуйте дитину сидіти за столом, щоб поїсти, якщо це викликає занепокоєння —дозволяйте сидіти там, де їй зручніше


Якщо є побоювання, що дитина має суворо обмежений перелік продуктів, можливо, варто зробити аналіз крові, щоб виключити дефіцит поживних речовин.

Втім, більшість дітей з аутизмом не мають жодних проблем щодо росту чи нестачі нутрієнтів. Дієтолог відіграє ключову роль у забезпеченні збалансованості харчування та допоможе підібрати правильний прийом дієтичних добавок, якщо це необхідно.

Важливо, щоб батьки або опікуни усвідомлювали, що їхня дитина може не їсти різноманітну їжу, але те, що вона їсть, забезпечує її ріст та розвиток.


#аутизм