З 2020 року в Україні триває реформа шкільного харчування, спрямована на забезпечення дітей якісним, безпечним та повноцінним харчуванням у закладах освіти, формування культури здорового харчування та поширення її серед українських родин. Докладно про реформу шкільного харчування, її перебіг та цілі, ключові зміни, які вона впроваджує, читайте тут.
Фінансова підтримка впровадження реформи забезпечується як на рівні держави, так і окремих громад. Але без допомоги української бізнес спільноти забезпечити здорове і збалансоване харчування у школах і садочках нереально. Очевидно, що українські підприємці готові підтримувати соціально важливі зміни, що відбуваються в країні останніми роками. Більше того, саме бізнес часто володіє тією експертизою, якої наразі може не вистачати у цій темі органам влади на місцях та самим школам.
Комплексне оновлення законодавства та стандартів організації харчування, яке відбувається в межах реформи, зокрема покликане створити для бізнесу зручні умови допомоги школам.
З початку реформи:
- вступили в силу нові Санітарний регламент для шкіл, Норми та порядок організації харчування, Методичні рекомендації щодо системи безпечності на харчоблоках (НАССР);
- для управлінців шкіл та органів місцевої влади постійно проходять консультації щодо впровадження нових норм і процедур закупівель продуктів та послуг харчування; розроблено Методичні рекомендації щодо закупівель у сфері шкільного харчування;
- поступово модернізується обладнання шкільних харчоблоків;
- оновлюється методична і матеріальна база навчання кухарів, пекарів і кондитерів, які відтепер опановуватимуть сучасні практики та змінять підхід до вивчення теоретичного матеріалу.