На початку осені на полицях ще достатньо літніх овочів. А вже жовтень — час і типових осінніх.
Справжній король осіннього столу —
це, без сумніву, гарбуз. Щоосені в
меню всіх ресторацій світу
з’являються гарбузовий суп і
гарбузовий пиріг. А ще з нього легко
приготувати кашу, його можна додати
в салат або просто стушкувати разом
із яблуками.
Восени варто познайомитися з трохи
незвичною для нас рослиною —
фенхелем. Насправді це близький
родич нашого кропу, тільки більш
яскравий та, можна сказати, практичний,
бо майже всі його частини можна
вживати чи переробляти: листя і насіння
їдять у свіжому вигляді та сушеними,
стебла та «парасольки» додають у
консервації. Але найсмачніша у фенхелі
цибулинка — солодкувата на смак та
пряна, з запахом анісу. Найкраще
фенхель смакує в рагу та супах, але його
можна їсти і свіжим або додавати в
салати.
Осінній овочевий ряд прикрашає
айва. Так, формально вона є
родичкою яблука і груші, тобто
фруктом, але їсти у свіжому вигляді її
не варто. Айву слід піддавати
термічній обробці — тоді вона стає
м’якою, соковитою і розкриває свій
чарівний смак та аромат. Головна
страва, яку готують із айви, — це
варення. Але для тих, хто прагне
дотримуватися здорового харчування,
ми рекомендуємо нею доповнювати
страви з м’яса та поєднувати з сирами,
грибами й овочами.
Ще один осінній «неовочевий» продукт —
журавлина. Соус із журавлини добре
смакує до м’яса, а додавання ягід у
салати зробить їх справжнім вітамінним
вибухом, який в холодну й сиру пору
року допоможе нашому організму
боротися з інфекціями.