«5 овочів на день» – Осінній набір

Опубліковано:  13 жовтня 2023

На початку осені на полицях ще достатньо літніх овочів. А вже жовтень — час і типових осінніх.


Справжній король осіннього столу — це, без сумніву, гарбуз. Щоосені в меню всіх ресторацій світу з’являються гарбузовий суп і гарбузовий пиріг. А ще з нього легко приготувати кашу, його можна додати в салат або просто стушкувати разом із яблуками.

Восени варто познайомитися з трохи незвичною для нас рослиною — фенхелем. Насправді це близький родич нашого кропу, тільки більш яскравий та, можна сказати, практичний, бо майже всі його частини можна вживати чи переробляти: листя і насіння їдять у свіжому вигляді та сушеними, стебла та «парасольки» додають у консервації. Але найсмачніша у фенхелі цибулинка — солодкувата на смак та пряна, з запахом анісу. Найкраще фенхель смакує в рагу та супах, але його можна їсти і свіжим або додавати в салати.

Осінній овочевий ряд прикрашає айва. Так, формально вона є родичкою яблука і груші, тобто фруктом, але їсти у свіжому вигляді її не варто. Айву слід піддавати термічній обробці — тоді вона стає м’якою, соковитою і розкриває свій чарівний смак та аромат. Головна страва, яку готують із айви, — це варення. Але для тих, хто прагне дотримуватися здорового харчування, ми рекомендуємо нею доповнювати страви з м’яса та поєднувати з сирами, грибами й овочами.

Ще один осінній «неовочевий» продукт — журавлина. Соус із журавлини добре смакує до м’яса, а додавання ягід у салати зробить їх справжнім вітамінним вибухом, який в холодну й сиру пору року допоможе нашому організму боротися з інфекціями.