Літо — час, коли виконувати правило «5 овочів на день» найпростіше. Адже різноманіття дарів ланів вражає!
Насамперед покваптеся наїстися соковитою зеленню — посушливим літом її сезон може бути недовгим. Це різні види салату, шпинат, зелена цибуля, петрушка, кріп, рукола, базилік, кінза. Як приправи можна використовувати свіжі пряні трави — душицю, майоран, розмарин, тим’ян.
Намагайтеся споживати якомога
менше термічно оброблених
овочів. Літо — пора свіжих салатів із
огірків, помідорів, зелені, молодої
моркви, болгарського перцю,
редиски. Навіть із кабачків та
цукіні, які у нас здебільшого
смажать, виходять смачні салати.
Ось лайфхак: щоб салат був особливо хрумким і не перетворювався швидко на
зів’ялу суміш, додайте до щойно покришених овочів і зелені трохи лимонного соку
або фруктового оцту, перемішайте і лише потім додавайте спеції та олію.
До речі, чи не забуваєте ви
додавати у салати насіння? Льон,
кунжут, соняшникове та гарбузове
насіння завжди корисні!
Про що ще варто пам’ятати? Про стручкову (спаржеву) квасолю, зелений горошок, баклажани (найкраще смакують запеченими, і в такому вигляді їх теж можна додавати до салатів). Про капусту броколі та її дуже близьку родичку — красуню романеску. А ще про чудову зелень із дивною назвою мангольд, що насправді є звичайною буряковою гичкою, яку можна додати в борщ, або накрутити з неї голубців, стушкувати як шпинат, або й просто покришити сирою в салат.
Влітку навіть звичайна картопля більш
корисна: допоки вона молода, в ній
міститься менше крохмалю, що робить її
менш калорійною. І це дуже доречно, бо
влітку організму необхідно на 5–10% менше
калорій, аніж в будь-яку іншу пору року.