Школи Швеції на 50% забезпечені органічними продуктами

Опубліковано:  25 жовтня 2022

Все почалось у 2006 році, коли уряд Швеції запровадив політику «зелених публічних закупівель», щоб заохотити фермерів переходити на органічне виробництво. Тоді було встановлено ціль – досягнення частки 25% органічних продуктів у публічних закупівлях та сприяння досягненню національної мети – 20% сільськогосподарських угідь під органічним виробництвом до 2010 року. За 10 років (станом на 2016 рік) частка органічних продуктів вже становила в публічних закупівлях 33%, тоді як частка органічних сільськогосподарських угідь досягла близько 18%. Це спонукало уряд у 2017 році поставити більш амбітні цілі – збільшити частку споживання органічних продуктів у системі публічних закупівель до 2030 року до 60%, а площу органічних сільськогосподарських угідь – до 30%. У 2020 році частка органічних продуктів в зелених публічних закупівлях сягнула 38%, а органічних сільськогосподарських угідь Швеції у 2019 році – 20,4%.

Найбільшу частку органічних продуктів у структурі публічних закупівель мають школи та дитячі садочки: 53% у закладах дошкільної освіти, 61% – у початковій школі і 33% – в середній і вищій школі.

Місцеві органи влади також встановлюють власні цілі для громадського харчування. Наприклад, муніципалітет Мальме вирішив, що до 2020 року органічні інгредієнти мають складати 100% у дошкільних навчальних закладах, школах та будинках для людей похилого віку. При встановленні такої цілі уряд Мальме усвідомлював, що її буде складно досягти, але вирішив прагнути максимуму і подивитися, як далеко вони зможуть зайти. Сьогодні в Мальме понад 70% страв, що подаються, – органічні. Беручи до уваги загальнонаціональну мету (до 2030 року – до 60%) і поточний показник, який вдалося досягти (≈50%), очевидно наскільки Мальме випереджає середній рівень по країні. Це робить Мальме найкращим муніципалітетом у Швеції, коли йдеться про забезпечення органічного харчування для тих, кому це найбільше потрібно – дітей та людей похилого віку. Такий високий показник муніципалітету вдалося досягти шляхом освіти працівників у сфері громадського харчування на всіх рівнях, які проходили навчальні курси на теми сталого харчування, харчування в поєднанні з освітнім процесом у навчальних закладах, зміни клімату та харчування, а також кулінарні курси, де особливий акцент ставився на використанні органічних продуктів.

Міжнародний досвід доводить, що навіть найамбітніші цілі, як 100% органічне харчування, досягти цілком можливо. Для цього необхідна як політична воля та підтримка з боку держави, так і глибинне розуміння важливості запровадження здорового органічного харчування у поєднанні з освітнім процесом та бажання його реалізації з боку установ, які забезпечують харчування.


Більше про успішний міжнародний досвід запровадження органічного харчування: https://qftp.org/wp-content/uploads/2021/11/statti-pro-orhanichni-produkty-v-derzhzakupivliakh-11.pdf

Джерело https://science.ku.dk/english/press/news/2021/sweden-ahead-of-denmark-in-the-public-sector-organic-food-race/

Матеріал підготовлено об’єднанням ключових учасників органічного сектору України «Органічна ініціатива» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). Погоджено Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.