В яких продуктах містяться трансжири
Трансжири на сьогодні є у складі великої кількості продуктів, починаючи від знайомого всім маргарину до магазинної випічки, а також промислових солодощів на кшталт вафель, печива, цукерок та морозива. З великою ймовірністю їх можна зустріти у тортах, тістечках, плавлених сирках і так званих сировмісних продуктах.
Трансжири утворюються при тривалому смаженні продуктів на рослинній олії. Наприклад, приготування картоплі фрі у фаст-фудах призводить до утворення значної кількості цих шкідливих жирів.
Як правильно читати етикетки
Для того, щоб зрозуміти чи є трансжири у продуктах, достатньо уважно прочитати склад на етикетці. Якщо бачите на ній такі написи як: кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир – вони свідчать про наявність трансжирів.
Також звертаємо увагу, що якщо одне з перерахованих позначень стоїть на початку складу, це може означати, що у продукті багато трансжирів. Іноді на етикетці вказують навіть їхній відсоток у масі продукту.
Чим замінити трансжири
Маргарин варто заміняти у стравах, які, до прикладу, ви готуєте вдома, поліненасиченими жирами, що містяться в кукурудзяній, соняшниковій, соєвій олії, насінні, волоських горіхах. Також набагато кориснішою буде їжа, якщо вона буде приготована з вмістом мононенасичених жирів, а саме з рапсовою, оливковою олією чи маслом з авокадо [4].