🔴 ЖИР – ВАЖЛИВА ПОЖИВНА РЕЧОВИНА
Жир постачає енергію, необхідну дітям для росту та активних ігор. І його не доцільно обмежувати у харчуванні дітей до дворічного віку. Однак високе споживання жирів, особливо насичених, може спричинити проблеми зі здоров’ям, у тому числі серцеві захворювання в подальшому житті. Насичені жири зазвичай є твердими при кімнатній температурі та містяться в жирному м’ясі (яловичина, свинина, шинка, телятина та баранина) і багатьох молочних продуктах (незбиране молоко, сир і морозиво).
Тому дітям після 2 років варто давати їжу з меншим вмістом жиру та насичених жирів. До продуктів з низьким вмістом жиру, зокрема, насичених жирних кислот належать птиця, риба, нежирне м’ясо (смажене, запечене), нежирні молочні продукти, низьконасичені жирні олії з овочів, обмежене споживання яєць.
Як правило, жири повинні складати менш як 30% калорій у раціоні дитини, причому не більше однієї третини калорій надходять із насичених жирів, а решта – з ненасичених (поліненасичених або мононенасичених) жирів. Вони є рідкими при кімнатній температурі. Зокрема, це рослинні олії, такі як кукурудзяна, сафлорова, соняшникова, соєва та оливкова.
Зверніть увагу, переважно олії та жири тваринного походження є насиченими. Тому найпростіший початок — це зменшити кількість жирної їжі всіх типів у раціоні вашої родини.
Незбиране молоко рекомендується дітям віком від 12 до 24 місяців. Однак лікар може порадити молоко зі зниженим вмістом жиру (2%), якщо дитина страждає ожирінням або надмірною вагою, або якщо в родині є високий рівень холестерину або захворювання серця. Порадьтеся з лікарем, перш ніж переходити з цільного молока на молоко зі зниженою жирністю.
Слід також пам’ятати про транс жири. Вони є найбільш некорисними харчовими інгредієнтами, які все ще присутні у багатьох оброблених продуктах, особливо у випічці та кондитерських виробах.