Як впливає перегляд контенту під час їди на засвоєння їжі та апетит

На зображенні дівчина яка куштує піцу і одночасно працює з телефоном, праворуч підпис: Як впливає перегляд контенту під час їди на засвоєння їжі та апетит

Перегляд контенту під час приймання їжі є поширеною практикою в сучасному суспільстві. Однак наукові дослідження свідчать про те, що така поведінка може негативно впливати на засвоєння їжі та апетит.

Почнімо із засвоєння їжі.

Проблема полягає у зниженні уваги до самого процесу їди.

  • Коли ми їмо й одночасно дивимося телевізор чи користуємося ґаджетами, мозок менше фокусується на процесі вживання їжі.
  • Це може спричинити недостатнє пережовування, що ускладнює попереднє розщеплення та перетравлювання їжі ще в ротовій порожнині.
  • Швидка їда провокує проковтування досить значної кількості повітря, що може провокувати появу відрижки.
  • Погане пережовування означає менше ферментативної обробки їжі, що може впливати на її засвоєння в кишечнику, спричиняючи здуття та важкість усередині.
  • Перегляд контенту під час їди змінює виділення таких гормонів, як грелін (стимулює голод) і лептин (відповідає за насичення).

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666322000198
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11722569/

  • Якщо сигнал про насичення надходить до мозку із запізненням, людина може з’їсти більше, ніж потрібно, що погіршує травлення і в майбутньому може призводити до надмірної ваги.

Як покращити засвоєння їжі?

  • Їмо без екранів, зосереджуючись на їжі (звертаємо увагу на її вигляд, смак, консистенцію, аромат) та концентруємося на процесі їди, не відволікаємося.
  • Пережовуємо їжу ретельно. Смакуємо кожен шматочок, між підходами відкладаємо виделку, поки не дожуємо.
  • Не поспішаємо: їмо повільно, щоб дати організму час на нормальне реагування. Виділяємо на основні прийоми їжі щонайменше 20 хвилин.

А що ж із апетитом?

Різновид контенту

Перегляд контенту, що викликає сильні емоції або напруження, може спричинити стрес або емоційний дискомфорт. А це часто є причиною «заїдання стресу», навіть якщо на цей момент немає фізичної потреби в їжі. Такі стани можуть бути пов’язані з гормонами стресу, як-от кортизол, який впливає на відчуття голоду.

Вплив на кількість спожитої їжі

Перегляд телевізора або відео на ґаджеті під час їди може вплинути на кількість споживаної їжі. Це явище часто називають «відволіканням під час їди», і воно зазвичай є причиною переїдання. Коли людина дивиться телевізор або інший контент під час їди, вона менше звертає увагу на сигнали ситості, через що може спожити більше їжі, ніж потрібно.

https://ajcn.nutrition.org/action/showPdf?pii=S0002-9165%2823%2902064-6

Вплив на харчові вподобання

Регулярне споживання їжі під час перегляду контенту пов'язане з нездоровими харчовими вподобаннями та підвищеним ризиком набору зайвої ваги, особливо серед підлітків. Часто під час перегляду контенту на екрані люди під’їдають снеки або фастфуд. Це може бути пов'язано з відволіканням уваги та вибором на користь менш поживних перекусів, що призводить до збільшеного споживання калорій, жирів і цукру.

https://www.frontiersin.org/journals/public-health/articles/10.3389/fpubh.2024.1423383/full?

Рекомендації для покращення харчових звичок

  • Харчуємося усвідомлено. Зосередження уваги на процесі приймання їжі допомагає краще контролювати апетит.
  • Прислухаємося до сигналів тіла. Звертаємо увагу на відчуття голоду та насичення, щоб уникнути переїдання.
  • Слідкуємо за розміром порції. Заздалегідь визначаємо розмір порцій, навіть під час перегляду контенту, щоб не спожити зайвого.
  • Плануємо час для їди. Варто встановити певні години для приймання їжі. Це допоможе створити оптимальний графік харчування, зменшити ризик переїдання через розсіяність уваги та уникнути хаотичних перекусів.
  • Спільна трапеза. Приємне спілкування під час їди може попередити «заїдання стресу» й дозволить більше насолоджуватися їжею.
  • Вибір здорових перекусів. Під час перегляду контенту на екрані обираємо здорові перекуси, такі як фрукти, горіхи або йогурт без наповнювачів. Це зменшить спокусу з'їсти щось менш поживне.


Авторка статті:

Зінченко Олена, лікарка-дієтологиня, ендокринологиня, терапевтка, спеціалістка з внутрішньої медицини Клініки дієтології Наталії Самойленко, членкиня Асоціації дорослого та дитячого харчування.