Батьки учнів та вихованців закладів освіти (або їхні законні представники) можуть і мають впливати на організацію харчування у закладах. За умови дотримання відповідних протиепідемічних вимог, передбачених законодавством, батьки мають право зайти до їдальні закладу освіти й поцікавитися умовами харчування їхніх дітей.
Навіть на період карантину батькам дозволено перебувати в закладах освіти з метою захисту прав здобувачів освіти при дотриманні кількох умов, а саме:
- попереднього узгодження з керівником закладу освіти;
- термометрії;
- використання засобів індивідуального захисту, що закривають ніс і рот (респіратори або захисні маски, у тому числі виготовлені самостійно).
Важливо, що допуск до закладу освіти батьків (або супроводжуючих) осіб з інвалідністю не потребує узгодження з директором, однак термометрія та використання засобів індивідуального захисту при цьому залишаються обов’язковими.
Під час батьківського контролю організації харчування щонайперше варто звернути увагу на організацію інформаційного стенда, де має бути:
- щоденне меню, дані якого мають відповідати тому, що дитина отримує на тарілці відповідно до її вікової групи;
- книга відгуків і побажань;
- інформація про організацію, що надає послуги з харчування в закладі освіти.
Слід звернути увагу, що заміна страв і продуктів харчування в меню допустима в разі виникнення об’єктивних причин (проблема з постачанням або якістю чи безпечністю окремого харчового продукту) і здійснюється в межах примірного чотиритижневого сезонного меню (наприклад, меню четверга може бути запропоновано в понеділок і навпаки).
Якщо в закладі освіти є буфет, на стенді або на іншому видному місці має бути оприлюднено асортимент товарів, які пропонуються до продажу. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, що пропонується у буфеті школи, забороненої до продажу.
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Державної служби України з питань харчових продуктів та захисту споживачів (без погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров'я України), тому батьки також мають право це перевірити.
Батьки у їдальні закладу освіти також можуть:
- перевірити чистоту їдальні та посуду, у якому подають їжу дітям;
- придбати порцію їжі і скуштувати її, щоб пересвідчитися, що все свіже і доварене;
- зважити порцію, щоб переконатися, що всі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або в самій їдальні, або в харчоблоці — у такому разі можна попросити працівників провести цей вимір і простежити за вагою, не заходячи до харчоблока;
- оглянути зовнішній вигляд працівників їдалень і харчоблоків на його відповідність санітарним вимогам.
Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблока, постачанням продуктів харчування батьки можуть створити комісію з організації харчування в закладах освіти, брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створити раду з харчування.