Партнерство закладу освіти і батьків

Опубліковано:  22 серпня 2023

Батьки учнів та вихованців закладів освіти (або їхні законні представники) можуть і мають впливати на організацію харчування у закладах. За умови дотримання відповідних протиепідемічних вимог, передбачених законодавством, батьки мають право зайти до їдальні закладу освіти й поцікавитися умовами харчування їхніх дітей.

Навіть на період карантину батькам дозволено перебувати в закладах освіти з метою захисту прав здобувачів освіти при дотриманні кількох умов, а саме:

  • попереднього узгодження з керівником закладу освіти;
  • термометрії;
  • використання засобів індивідуального захисту, що закривають ніс і рот (респіратори або захисні маски, у тому числі виготовлені самостійно).

Важливо, що допуск до закладу освіти батьків (або супроводжуючих) осіб з інвалідністю не потребує узгодження з директором, однак термометрія та використання засобів індивідуального захисту при цьому залишаються обов’язковими.

Під час батьківського контролю організації харчування щонайперше варто звернути увагу на організацію інформаційного стенда, де має бути:

  • щоденне меню, дані якого мають відповідати тому, що дитина отримує на тарілці відповідно до її вікової групи;
  • книга відгуків і побажань;
  • інформація про організацію, що надає послуги з харчування в закладі освіти.

Слід звернути увагу, що заміна страв і продуктів харчування в меню допустима в разі виникнення об’єктивних причин (проблема з постачанням або якістю чи безпечністю окремого харчового продукту) і здійснюється в межах примірного чотиритижневого сезонного меню (наприклад, меню четверга може бути запропоновано в понеділок і навпаки).

Якщо в закладі освіти є буфет, на стенді або на іншому видному місці має бути оприлюднено асортимент товарів, які пропонуються до продажу. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, що пропонується у буфеті школи, забороненої до продажу.

Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Державної служби України з питань харчових продуктів та захисту споживачів (без погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров'я України), тому батьки також мають право це перевірити.

Батьки у їдальні закладу освіти також можуть:

  • перевірити чистоту їдальні та посуду, у якому подають їжу дітям;
  • придбати порцію їжі і скуштувати її, щоб пересвідчитися, що все свіже і доварене;
  • зважити порцію, щоб переконатися, що всі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або в самій їдальні, або в харчоблоці — у такому разі можна попросити працівників провести цей вимір і простежити за вагою, не заходячи до харчоблока;
  • оглянути зовнішній вигляд працівників їдалень і харчоблоків на його відповідність санітарним вимогам.

Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблока, постачанням продуктів харчування батьки можуть створити комісію з організації харчування в закладах освіти, брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створити раду з харчування.


Батьки можуть також делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблока, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Батьки, які входять до складу бракеражної комісії чи інших органів громадського контролю, для перебування на харчоблоці обов'язково повинні мати чинну довідку  про проходження обов’язкового профілактичного медичного огляду

Після проведення контролю за організацією харчування учнів важливо зафіксувати виявлені недоліки. Документ складається в довільній формі, оскільки чітких вимог до нього законодавство не передбачає, наприклад у вигляді опису виявлених проблем. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутися до організації, що надає послуги з харчування в цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю (територіальних органів Державної служби України з питань харчування та захисту споживачів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, органів управління освіти).

З деякими нормами, що стануть у пригоді під час батьківського контролю за організацією харчування, можна ознайомитись тут.

Матеріал підготовлено у співпраці з громадською організацією «Батьки SOS».