Вимоги до стану приміщень

Вимоги до стану приміщень

Опубліковано:  09 грудня 2021
Приміщення харчблоку

Належне утримання приміщень харчоблока також впливає на безпечність харчових продуктів.

Покриття стін має запобігати накопиченню бруду, росту плісняви та утворенню конденсату, бути водостійким і легко митися й дезінфікуватися. У місцях, де відбувається термічна обробка продуктів, — ще й термостійким.

Підлога також має бути придатною до обробки мийними засобами. Окрім цього, відповідати механічним навантаженням і температурним режимам харчоблока. Важливо забезпечити відсутність вибоїн, тріщин або щілин і встановити (за потреби) трапи для видалення води й достатнього її стоку.

Стеля й підвісні елементи (трубопроводи, лампи тощо) повинні бути спроєктовані й змонтовані так, щоб мінімізувати накопичення бруду, відшарування фарби, утворення конденсату та росту плісняви, полегшувати прибирання та запобігати забрудненню харчових продуктів. Окрім того, кабелі рекомендовано помістити в короби, щоб полегшити прибирання.

Двері мають бути водостійкими, без тріщин, відшарування фарби та корозії, а також легко митися і за необхідності дезінфікуватися. Зовнішні двері мають бути спроєктовані так, щоб не допускати проникнення в харчоблок шкідників

Слід також захистити світильники, щоб запобігти потраплянню скла на харчові продукти.

Проєктування вікон і вентиляційних отворів має запобігати накопиченню бруду, а самі вентиляційні отвори та вікна, які відчиняються, треба обладнати сітками. Вентиляція, до речі, повинна відповідати вимогам ДБН.

Поверхні, що контактують з харчовими продуктами, виготовляються з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних для чищення матеріалів, утримуються в непошкодженому стані, повинні легко піддаватися миттю та бути стійкими до дії мийних і дезінфекційних засобів.

Виробничі приміщення оснащуються окремими умивальниками для миття рук з гарячою і холодною проточною водою, засобами для миття рук, дезінфекційними засобами для обробки рук, а також:

  • або паперовими рушниками для рук;
  • або електросушарками (за умови, що краплі води з рук не можуть потрапити на продукти або робочі поверхні).

Дізнатися більше про зонування приміщення харчоблоків ви можете тут

Інші теми