Квасоля
Недорогий, простий у приготуванні й дуже корисний продукт. Мінус є лише один — квасолю потрібно довго замочувати. Проте якщо правильно спланувати час, наприклад, замочити її на ніч, можна цього мінуса легко позбутися.
Є багато різновидів цього рослинного продукту, який допоможе поповнити запаси клітковини й рослинного білка в організмі. Кожен сорт трохи відрізняється від інших за смаковими якостями: наприклад, біла квасоля калорійніша за червону й має менш інтенсивний смак, її легше поєднувати з іншими інгредієнтами. Квасоля чудово смакуватиме і як самостійна страва, і як інгредієнт кулінарних шедеврів.
Різновиди квасолі — це мікс розчинної та нерозчинної клітковини, рослинне джерело білка, вітамінів групи В і фолатів. Наповнення вітамінами та мінералами теж залежить від сорту. Наприклад, 150 грамів мілкої вареної квасолі містить цілих 15 грамів клітковини, 20% денної норми заліза і 74% денної норми фолієвої кислоти. Крім того, цей продукт багатий на кальцій, магній, фосфор, калій, цинк, мідь, марганець, селен, вітаміни В1, В6, Е і К.
Картопля
Традиційний український коренеплід. Вона відносно недорога та проста у вирощуванні, що робить її одним із основних продуктів харчування в багатьох сім’ях. Поширена думка, ніби картопля «порожня», бо не містить достатньо мінералів і вітамінів, не відповідає дійсності. Проте є декілька нюансів: поживна цінність картоплі залежить від способу її приготування, а також від сорту. Щоб отримати максимальну користь від споживання картоплі, обирайте прості, неінтенсивні способи її приготування: запікання, варіння, тушкування з мінімальною кількістю масла. Також пам’ятайте, що велика кількість поживних речовин міститься у шкірці. Очищена картопля втрачає багато вітамінів і мінералів.
Одна запечена зі шкіркою картоплина середнього розміру містить достатню кількість вітамінів С, В6, калію, марганцю, магнію, фосфору, ніацину, фолієвої кислоти та клітковини.
Ріпчаста цибуля
Ріпчаста цибуля відома людині вже понад п’ять тисяч років. Вона є невід’ємним інгредієнтом страв багатьох кухонь світу, а в деяких виконує одну з головних ролей. Наприклад, неможливо уявити французьку кухню без цибулевого супу. У стравах української кухні цибуля теж грає не останню роль. Якщо вам не подобається її яскравий гострий смак, його легко пом’якшити: наріжте цибулю й потримайте декілька хвилин у воді, у яку додайте лимонний сік або оцет. Також важливо правильно вибирати цибулю: потрібно, щоб вона була щільною, її оболонка — сухою, колір — рівномірним, а хвостик — сухим.
Цибуля містить багато різних вітамінів і мінералів: вітаміни В6 та С, марганець, мідь, калій, залізо, магній, тіамін, фолієву та пантотенову кислоти.