Лютий

Лютий

Опубліковано:  14 грудня 2021

Лютий. Фокус місяця: корінь петрушки, кольрабі, буряк, часник, яблуко.

Взимку організм витрачає більше енергії, аніж у теплу пору року, тому апетит може підвищуватися. Щоб попередити надмір цукру і десертів у раціоні, враховуйте це, коли складатимете меню. Включайте в раціон ситні теплі страви: супи з бобовими, капустами й коренеплодами, гарніри з різних видів зернових. Не варто забувати і про фрукти: наприкінці зими все ще доступні яблука і груші, а на прилавках магазинів наявні банани і великий вибір цитрусових.

Овочі: червоноголова капуста, брюссельська капуста, цибуля-шалот, пастернак, корінь петрушки, ріпа, топінамбур, корінь селери.

Корінь петрушки

Цей коренеплід — підвид садової петрушки, відомої науці як Petroselinum crispum Tuberosum. Його листя також можна їсти, хоча воно має трохи інший смак, аніж звична нам салатна петрушка. На вигляд корінь петрушки — це щось середнє між морквою і пастернаком, проте смак його унікальний.

Корінь петрушки — джерело корисних речовин. Він містить багато вітаміну С, фолієвої кислоти, цинку, а також калій, магній, фосфор і залізо.

Корисна зелень: петрушка, кріп.

Кольрабі

Кольрабі — овоч, що відноситься до сімейства капустяних. Щільний за структурою і хрумкий, він є джерелом вітаміну С і клітковини. Кольрабі можна їсти сирою, тушкованою, злегка смаженою, а також її можна додавати в салати, рагу та супи.

Вітамін С у складі овочу захищає від пошкодження вільними радикалами та відіграє ключову роль у загоєнні ран, синтезі колагену, абсорбції заліза, сприяючи імунному здоров'ю. Капусту кольрабі навіть називають «північним лимоном». У її складі є також такі вітаміни, як А, В, В2, РР.

Спробуйте цей простий і доступний овоч, адже врожай кольрабі збирають до трьох разів на рік

Апельсин, лимон, грейпфрут, мандарин, ківі та банан.
Ріпчата цибуля, квасоля, буряк, морква, картопля, гарбуз та інші продукти тривалого зберігання.

Буряк

Столовий буряк, садовий буряк, червоний буряк — цей коренеплід має багато назв. Він смачний як у сирому вигляді, так і термічно оброблений — варений чи запечений. Останній варіант навіть більш виграшний: запечений коренеплід збереже всі поживні речовини.

Буряк — джерело клітковини, фолієвої кислоти, марганцю, калію, заліза і вітаміну С. Ці вітаміни та мінерали відповідають за поліпшення кровотоку, зниження артеріального тиску, загалом підвищують працездатність.

Часник

Прекрасне джерело пребіотиків, які модулюють наш мікробіом; антисептик, що містить фосфор, кальцій, залізо, йод і сірку — це все про часник. Ця рослина уособлює смак умамі, який об’єднує всі інші смаки. Часник чудово гармоніює з будь-якими овочевими, бобовими, м’ясними й рибними стравами — він буде доречним у будь-якій улюбленій їжі. Якщо не маєте свіжого, сміливо використовуйте сухий часник. 

Зазвичай ми вживаємо часник невеликими дозами, проте він має антипатогенну й антимікробну дію на організм навіть у малих кількостях. 

 Яблуко

Недарма яблука — серед найпопулярніших фруктів на Землі. Одне яблуко середнього розміру — чудова порція фруктів для дитини. Цей корисний локальний плід — джерело поліфенолів, клітковини, вітамінів С, К, A, E, B1, B2 і B6, а також калію, марганцю й міді.

Щоб отримати максимум користі від яблук, їжте їх зі шкіркою, адже саме в ній міститься половина клітковини й поліфенолів. Попри те що ці рослинні сполуки не вказуються на етикетках і в описах продуктів, вони дають багато переваг для здоров‘я, тому важливо включати в раціон продукти, багаті на поліфеноли.

Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:

  • різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
  • фрукти та ягоди
  • цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
  • нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
  • молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої

Більше інформації про них читай на нашому сайті.

Інші теми