Сучасне обладнання харчоблоку

Опубліковано:  21 серпня 2023
Харчблок

Основою сучасного харчоблоку є чотири типи технологічного обладнання

А саме:

  • теплове — забезпечує процес приготування страв;
  • електромеханічне — допомагає здійснити первинну обробку продуктів та підготувати необхідні інгредієнти;
  • посудомийне — допомагає здійснити якісне очищення та дезінфекцію столового начиння;
  • холодильне — відповідає за зберігання харчових продуктів у безпечному температурному режимі.


Теплове обладнання

Основні риси сучасного обладнання для теплової обробки продуктів: 

  • швидкість приготування їжі, що забезпечує ідеальну свіжість подачі страв;
  • мультифункціональність;
  •  відсутність залежності від кваліфікації персоналу;
  • значна економія продуктів і ресурсів.

Завдяки новітнім технологіям одна одиниця обладнання може повноцінно замінити цілий спектр традиційного (такого як котли, перекидні пательні, плити, жарочні шафи тощо).

Сучасне обладнання автоматично фіксує всю свою діяльність в електронних протоколах НАССР.

Завдяки вбудованому штучному інтелекту, який активно використовується в процесі приготування їжі, практично мінімізується вплив людського фактора та досягається стабільність у приготуванні страв високої якості.

Технічна здатність готувати одночасно декілька різних страв на одиниці обладнання дозволяє запровадити «Мультипрофільне харчування», що надає дітям асортимент вибору улюблених страв.


Електромеханічне обладнання

Сучасне електромеханічне обладнання — м’ясорубки, овочерізки, тістоміси, міксери тощо — значно спрощують працю кухаря, роблять її більш продуктивною та безпечною. Наприклад, через функцію багатозадачності сучасна овочерізка не лише нарізає овочі усіма можливими формами, а й швидко перетирає їх у пюре за потреби. Нове обладнання забезпечує стабільність якості та естетичну привабливість готових страв.


Посудомийне обладнання

Сучасне посудомийне обладнання забезпечує високу продуктивність, безпечність та якість миття столового і кухонного посуду. Один посудомийний комплекс може очистити та знезаразити близько 1200 предметів за годину. Крім того, площа посудомийного цеху зменшується, адже кількість очищеного та продезінфікованого посуду регулюється пропускною здатністю машини.

Нові одиниці посудомийного обладнання є доволі економними. Наприклад, для миття двадцяти тарілок при температурі близько 85℃ використовується лише 3 літри води та не більше 10 мл засобів для миття. Це не порівняти з ручною працею за параметрами швидкості, якості та безпеки. Більше не потрібно замочувати столовий посуд в різноманітних мийних ваннах. Посудомийна машина все зробить якісно та безпечно в автоматичному режимі.


Холодильне обладнання

Сучасне холодильне обладнання забезпечує якісне зберігання продуктів та напівфабрикатів у правильному температурному середовищі. Використання новітніх технологій у сфері холодильного обладнання переміщує холод зі складів у виробничі цехи — саме туди, де він і повинен бути. Окрім температурних режимів, нове холодильне обладнання має здатність контролювати показники вологості, що дозволяє зберігати продукти протягом довших термінів, та вбудовану систему контролю НАССР показників.