Механізм державного контролю за роботою операторів ринку, залучених до системи харчування в закладах освіти

Механізм державного контролю за роботою операторів ринку, залучених до системи харчування в закладах освіти

Опубліковано:  14 грудня 2021

Законодавством визначено, що відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Засновник (засновники) закладу загальної середньої освіти забезпечує проведення закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування відповідно до встановленої вартості харчування. За результатами проведених тендерних процедур формується перелік постачальників харчових продуктів чи послуг.

Зверніть увагу, що відповідно до законодавства операторами ринку  є  як  заклади освіти, так і постачальники харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Відповідальні за організацію харчування дітей у закладах загальної середньої освіти повинні встановити інших операторів ринку, які постачають їм харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципом «крок назад» та забезпечити доступність такої інформації територіальному органу Держпродспоживслужби за його запитами.


Що мають знати про постачання продуктів відповідальні за організацію харчування у закладах освіти?

Інформація про операторів ринку, які постачають харчові продукти, повинна зберігатися в закладі загальної середньої освіти протягом шести місяців після дня закінчення мінімального терміну придатності харчових продуктів або дати «вжити до…».

Постачання і зберігання харчових продуктів, які є непридатними для споживання людиною, а також після спливу їх мінімального терміну придатності та після дати «вжити до…», заборонені.

Виробництво готових страв повинно здійснюватися відповідно до технологічної документації на страви та вироби в умовах, що забезпечують захист харчових продуктів від забруднення.

Харчові продукти повинні зберігатися відповідно до умов, які зазначені в маркуванні відповідних харчових продуктів. Харчові продукти, у тому числі готові страви, повинні зберігатися в умовах, що забезпечують захист таких харчових продуктів від забруднення. Готові страви мають зберігатися окремо від неперероблених та частково перероблених харчових продуктів.


Як здійснюється контроль за системою харчування безпосередньо в закладах освіти?

Контроль за організацією харчування в закладах загальної середньої освіти поділяється на внутрішній і зовнішній та відбувається з дотриманням вимог санітарного законодавства, законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.

Внутрішній контроль постійно здійснюється відповідальними працівниками закладу, повноваження яких визначені пунктом 19 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305. Такими працівниками шкіл і садочків є:

  • керівник закладу,
  • відповідальний за організацію харчування (як правило – заступник директора чи інший працівник, обов’язки якого визначено наказом керівника),
  • медичний працівник та кухар (як штатні, так і позаштатні).

Внутрішній контроль також здійснюється бракеражною комісію, склад якої затверджується наказом керівника, і до якої зокрема входять комірник, кухар, відповідальна за організацію харчування особа та медичний працівник, а також можуть бути залучені представники батьківської громади.

Зовнішній контроль здійснюється органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також територіальними органами Державної служби України з питань з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів споживачів – Держпродспоживслужби. Перевірки ДПСС можуть бути як плановими, так і позаплановими. Періодичність планових заходів контролю визначається Постановою Кабінету Міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Це може бути лабораторний моніторинг, інспектування чи аудит. Детальніше про кожен з цих видів перевірок читайте тут.

Інші теми