В яких випадках проводяться позапланові перевірки суб’єктів господарювання

Опубліковано:  22 серпня 2023

Питання проведення позапланових заходів державного контролю врегульовано Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Позапланові заходи проводяться не згідно з річним планами, а за наявності певних підстав, встановлених в частині першій статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та частині четвертій статті 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Якщо позаплановий захід проводиться з причини надходження звернення фізичної особи, то таке звернення повинно містити відомості про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Аналіз звернень до ДПСС від фізичних осіб свідчить, що перше місце серед порушень, які турбують батьків та споживачів послуг займає питання якості харчових продуктів, які постачаються закладам загальної середньої освіти, а потім вже – питання дотримання гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти.

Питання дотримання гігієнічних вимог врегульовано на рівні наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти».

Водночас для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань дітей оператори ринку (засновники, керівники закладів освіти, а також постачальники харчових продуктів та/або послуг з харчування) приготування та реалізацію харчових продуктів повинні здійснювати у відповідності до загальних вимог наведених у додатку 9 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205. Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 до цього Санітарного регламенту.