Оператори ринку харчових продуктів повинні розробити та запровадити ефективну систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Дана система (система НАССР), дозволяє оператору ринку харчових продуктів ідентифікувати, оцінювати і контролювати небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Перевірка дієвості системи НАССР посадовими особами територіальних органів Держпродспоживслужби здійснюється з використання форми акта, затвердженого наказом Мінагрополітики від 08.08.2019 № 446. Положення наказу відображають зобов’язання операторів ринку харчових продуктів визначені в наказі Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 9 жовтня 2012 р. за № 1704/22016.
Акт державного контролю (інспектування або аудиту системи НАССР) складається у двох примірниках, один з яких вручається оператору ринку протягом трьох робочих днів з дня його складення.
Акти державного контролю містять вичерпний перелік питань для перевірки дотримання оператором ринку законодавства про харчові продукти. Кожне питання містить посилання на вимогу нормативно-правового акта (статтю, частину, пункт, підпункт, абзац тощо), яка підлягає дотриманню оператором ринку.
Посадовим особам Держпродспоживслужби під час здійснення інспектування та аудиту забороняється перевіряти питання, які відсутні в акті державного контролю.
Якщо за результатами інспектування або аудиту виявлено невідповідність, в акті державного контролю наводиться детальний опис відповідних порушень законодавства.