Держава здійснює регулювання безпечності та окремих показників якості харчових продуктів не лише шляхом встановлення вимог до окремих показників якості харчових продуктів, інформування та підвищення обізнаності операторів ринку і споживачів щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а й притягнення операторів ринку, їх посадових осіб до відповідальності у разі порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
Така відповідальність передбачена статтями 65 та 66 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема за порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.
Невиконання визначеного обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Відповідальності передбачена статтею 166-22 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосується порушення вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та тягне за собою накладення штрафу на громадян від сорока п'яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Детальніше про здійснення перевірок територіальними органами Держпродспоживслужби читайте тут