Рекомендація шоста: Про якість і безпеку їжі

Опубліковано:  22 серпня 2023

РЕТЕЛЬНО ДОТРИМУЙСЯ ПРАВИЛ ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ

Для захисту від кишкових інфекцій та запобіганню харчових отруєнь Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки:

ПЕРШИЙ ПРИНЦИП – ДОТРИМУЙСЯ ЧИСТОТИ

  • Мий руки після туалету та перед тим, як брати продукти і готувати їжу
  • Тримай кухню у чистоті (усі поверхні та кухонне приладдя, які використовуються під час приготування їжі), а також убезпеч кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин

ДРУГИЙ ПРИНЦИП – ВІДОКРЕМЛЮЙ СИРЕ ВІД ГОТОВОГО

  • Відокремлюй сире м’ясо, птицю та морепродукти від готової їжі та страв – мають бути окремі дошки для м’яса/риби та окремі для нарізання овочів чи сиру
  • Зберігай продукти у закритому посуді, щоб не було контакту між сирими та готовими харчовими продуктами
  • Не розміщуй у холодильнику сирі продукти вище від полиць із готовими стравами

ТРЕТІЙ ПРИНЦИП – РЕТЕЛЬНО ПРОСМАЖУЙ АБО ВІДВАРЮЙ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ


  • Особливо м’ясо, птицю, яйця та морські продукти.

ЧЕТВЕРТИЙ ПРИНЦИП – ЗБЕРІГАЙ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ПРИ БЕЗПЕЧНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ

  • Не залишай приготовлену їжу при кімнатній температурі довше, ніж на дві години
  • Не зберігай приготовлену їжу довго навіть у холодильнику
  • Не розморожуй продукти при кімнатній температурі (тільки в холодильнику, у холодній воді або у мікрохвильовці)

П’ЯТИЙ ПРИНЦИП – ОБИРАЙ СВІЖІ ТА НЕ ЗІПСОВАНІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ

  • Використовуй чисту воду або очищуй її
  • Обирай свіжі та не зіпсовані продукти. Обирай продукти, які пройшли обробку для підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
  • Ретельно мий фрукти та овочі, особливо коли вони подаються у сирому вигляді
  • Не вживай продукти після закінчення їхнього терміну придатності (для цього уважно читай написи на етикетці)