Для захисту від кишкових інфекцій та запобіганню харчових отруєнь Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки:
ПЕРШИЙ ПРИНЦИП – ДОТРИМУЙСЯ ЧИСТОТИ
Мий руки після туалету та перед тим, як брати продукти і готувати їжу
Тримай кухню у чистоті (усі поверхні та кухонне приладдя, які використовуються під час приготування їжі), а також убезпеч кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин
ДРУГИЙ ПРИНЦИП – ВІДОКРЕМЛЮЙ СИРЕ ВІД ГОТОВОГО
Відокремлюй сире м’ясо, птицю та морепродукти від готової їжі та страв – мають бути окремі дошки для м’яса/риби та окремі для нарізання овочів чи сиру
Зберігай продукти у закритому посуді, щоб не було контакту між сирими та готовими харчовими продуктами
Не розміщуй у холодильнику сирі продукти вище від полиць із готовими стравами
ТРЕТІЙ ПРИНЦИП – РЕТЕЛЬНО ПРОСМАЖУЙ АБО ВІДВАРЮЙ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ
Особливо м’ясо, птицю, яйця та морські продукти.
ЧЕТВЕРТИЙ ПРИНЦИП – ЗБЕРІГАЙ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ПРИ БЕЗПЕЧНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ
Не залишай приготовлену їжу при кімнатній температурі довше, ніж на дві години
Не зберігай приготовлену їжу довго навіть у холодильнику
Не розморожуй продукти при кімнатній температурі (тільки в холодильнику, у холодній воді або у мікрохвильовці)
П’ЯТИЙ ПРИНЦИП – ОБИРАЙ СВІЖІ ТА НЕ ЗІПСОВАНІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ
Використовуй чисту воду або очищуй її
Обирай свіжі та не зіпсовані продукти. Обирай продукти, які пройшли обробку для підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
Ретельно мий фрукти та овочі, особливо коли вони подаються у сирому вигляді
Не вживай продукти після закінчення їхнього терміну придатності (для цього уважно читай написи на етикетці)