"не"улюблена риба — як подружитися?

"не"улюблена риба — як подружитися?

Статистика в нашій країні свідчить, що українці дуже недоїдають риби — безцінного джерела омега-3 жирних кислот, йоду, фосфору, кальцію і білка!

За рік середньостатистичний українець з’їдає близько 14 кг риби, що майже вдвічі менше рекомендованого обсягу. Нерідко діти відмовляються їсти рибу через її неприємний запах та кістки.

З другим «недоліком» впоратися досить легко — достатньо обирати не річкову, а морську рибу: в ній здебільшого наявні лише хребет та реберні кістки, які легко видалити. Більше того, за кулінарними рекомендаціями, перед приготуванням морської риби з неї видаляють голову, плавники, хвіст і готують лише філе. 

До того ж морська риба вважається кориснішою за річкову.

Неприємний запах у риби може бути через те, що вам дістався недостатньо свіжий екземпляр. Особливо таке може статися з морською рибою, бо багато її імпортується з-за кордону, а умови зберігання на різних етапах транспортування не завжди витримуються. 

Тож якщо вам доручили купити рибу, слід бути особливо уважними та звертати увагу на такі ознаки:

  • Очі риби не мають бути тьмяними. 
  • Зябра риби повинні бути рожеві, навіть червоні, не бліді й не темні.
  • Зябра свіжої риби мають пахнути морем. Якщо вам тхне важким рибним духом, таку рибу брати не варто. 
  • Луска має бути блискучою та переливчастою.

Якщо риба морожена, правило те саме: вона має бути гарною, без відламаних плавників, пошкодженої тушки, з непожовклим черевом і без надмірної кількості льоду.

Використання спецій — прекрасний спосіб урізноманітнити свій раціон і зробити страви більш яскравими й корисними.


До червоної риби можна обрати фенхель, базилік, розмарин, куркуму, тим’ян, паприку, чорний перець. 


До білої - аніс, душицю, мелісу, майоран, шавлію, білий перець.


До річкової - тим’ян, паприку, часник, червоний перець, карі.

Ну а якщо ви з якихось причин взагалі не можете їсти рибу, тоді варто включити у свій раціон ламінарію (морську капусту), норі. Водорості — джерело таких «морських» мікроелементів, як йод та фосфор. Деякі види водоростей містять також багато білка та кальцію. Однак водорості не можуть похвалитися однією речовиною, яку містить риба, — жирними кислотами типу омега-3.

Тож якщо ви не їсте рибу, то про наявність у раціоні достатньої кількості омега-3 жирних кислот варто подбати додатково.

Інші теми