В Україні вперше відзначили Всесвітній день шкільного молока – представляємо результати конкурсів серед школярів

Опубліковано:  22 листопада 2022
Переможці дитячих конкурсів з нагоди Всесвітнього дня шкільного молока "World School Milk Day"

Вперше Всесвітній день шкільного молока відзначили у 2000 році та відтоді він став щорічною традицією. Так, кожну останню середу вересня країни світу - незалежно від того, великі вони чи малі, багаті чи бідні - відзначають Всесвітній день шкільного молока, демонструючи, що інтерес до запровадження програм «Шкільне молоко» є глобальним.

Мета запровадження Всесвітнього дня шкільного молока - виокремити певний день, коли увага буде прикута саме до цього питання, і тим самим сприяти розвитку таких програм. Важливості події додає той факт, що країни роблять те ж саме, в той же день, а також те, що ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ООН) підтримує цю діяльність.

З іншого боку, Всесвітній день шкільного молока є «відкритим» днем - країни можуть святкувати його так, як вони бажають. Заходи з відзначення можуть бути на будь-якому рівні - від національних або регіональних подій до рівня окремої школи. Деякі країни почали з малого і з кожним роком організовують все більш масштабні святкування. Великі чи маленькі, всі вони мають спільну мету: привернути увагу до шкільного молока і тим самим сприяти його споживанню.

Гарною ідеєю може бути проведення у своєму класі конкурсу на найкращий малюнок корови, зробити із малюнків плакат «Стадо корівок». Плакати різних класів можна розмістити для голосування на видному місці у школі чи на сторінках соціальних мереж навчального закладу. 

Важливою складовою є роз’яснювальна робота щодо користі молока у харчуванні дітей шкільного віку. Також можна запровадити у День шкільного молока уроки, присвячені таким тематикам: як виробляється молоко, які корисні речовини містить молоко, яким чином ці речовини впливають на розвиток та функціонування дитячого ростучого організму. Допоможіть дітям будь-якого віку відкрити для себе різноманіття молочних продуктів. 

Можна домовитися зі місцевим молочним фермером і запросити його в школу та поговорити з дітьми про молочне скотарство або організувати навчальну екскурсію для дітей на фермі. 

Такими є рекомендації для освітян в країнах, що запровадили програми «Шкільне молоко». В Україні, на жаль, наразі такі ініціативи мають статус проєктів. Втім, 28 вересня 2022 року в день відзначення разом зі світовою спільнотою, українські лікарі-дієтологи та експерти зібралися в рамках першого круглого столу «Молоко та молочні продукти в моделі здорового харчування школярів». 

Діти та вчителі також долучилися до заходу онлайн і дізналися, хто став переможцем конкурсів від організаторів круглого столу з нагоди Всесвітнього дня шкільного молока, а саме: 

  • Конкурс дитячих малюнків на молочну тематику про користь молочних продуктів. Вік учасників - діти до 4 класу включно. 
  • Конкурс слоганів про якість, безпечність та користь молока - у соціальній мережі Фейсбук. Вік учасників - діти 5-11 класів. 
  • Конкурс дитячих історій – історії про новий молочний продукт, який дітки хотіли б спробувати, або розповідь про свої улюблені молочні продукти. Вік учасників - учні 1-9 класів. 
  • Колективний конкурс для шкіл у форматі відео. Це могло бути бліцопитування, інтерв’ю (живі, кумедні коментарі від дітей різного віку) про те, що діти знають про якість, безпечність та користь молока. Вік учасників - всі охочі учні школи. 

За результатами конкурсів представляємо Вашій увазі каталог з роботами переможців за посиланням.

Молоко – це не лише корисно та смачно, а й захопливо! 

Заходи проводяться компанією «Люстдорф» та агропромхолдингом «Астарта-Київ» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).