Про програми ЄС з підтримки шкіл у забезпеченні дітей фруктами та овочами, молоком та молочними продуктами, а також про досвід їх реалізації у Польщі розповіла старший експерт Національного центру підтримки сільського господарства Польщі Моніка Невяровська. Так, у Польщі дуже високий рівень охоплення програмою «Шкільне молоко, фрукти та овочі» - 87% дітей з цільової групи (1-5 класи початкової школи). Окрім фінансування з бюджету ЄС, 54% від загального бюджету фінансується національним бюджетом, забезпечуючи безкоштовний доступ до цільових харчових продуктів в межах Програми. В молочній групі для Польщі пріоритетним є аспект здоров’я – відсутність доданого цукру – лише питне молоко (0,25 мл порція - пастеризоване або ультрапастеризоване - на вибір школи), йогурт (150 г), кефір (150 г), кисломолочний сир (150 г). Обов’язковим в межах Програми ЄС є проведення супутніх освітніх заходів (не менше двох на семестр): візити на господарства, які мають на меті відновити зв’язок дітей з сільським господарством; кулінарні майстер-класи на тему звичок здорового харчування, походження продуктів та боротьби з харчовими відходами. Для вчителів, батьків і дітей розроблені освітні матеріали, навчальні фільми, листівки тощо.