Про меню, обладнання, закупівлі і контроль

Про меню, обладнання, закупівлі і контроль

Опубліковано:  15 грудня 2021

Хто відповідає за обладнання харчоблоків та їдалень?

За закупівлю обладнання для харчоблоків та їдалень, а також ремонт їхніх приміщень відповідають засновники закладів. Для цього вони, крім коштів бюджетів громад, можуть залучати кошти з державних субвенцій, Державного фонду регіонального розвитку, благодійних внесків, зокрема в межах співпраці з бізнесом. Якщо школа є фінансово автономною (а таких, наразі, близько 12%), то ця задача частково покладається і на її директора.

Якщо ж відповідні умови внесені у договір постачання послуг харчування як відповідальність виконавця, то придбання обладнання, його технічне обслуговування і ремонт (як обладнання, так і приміщень харчоблоку) може покладатися на надавача послуг харчування.

Хто закуповує продукти або послуги?

Закупівлю продуктів або послуг з організації харчування для шкіл може централізовано проводити орган управління освіти відповідної громади, або ж сам заклад, якщо він фінансово автономний.

Постачальником для школи або дитсадка може бути лише підприємець або компанія, що спеціалізується на виробництві і/або продажі продуктів чи послуг із харчування, тобто має відповідний код виду економічної діяльності (КВЕД).

Купувати їжу для шкільної їдальні, наприклад, на базарі або з рук заборонено. Також не можна приносити харчові продукти як спонсорську чи батьківську допомогу.

Як складається меню?

Меню в школі складає медичний працівник – медсестра або сестра з дієтичного харчування. Якщо такого працівника немає, меню складає людина, відповідальна за організацію харчування. До складання меню також залучають кухара чи завідуючого виробництвом.

Якщо школа отримує страви або послуги з організації харчування від підприємства-постачальника, меню розробляє постачальник, а школа погоджує його під час заключення домовленостей.

В будь-якому випадку меню має відповідати нормам харчування, визначеним постановою Уряду, а також Санітарному регламенту для закладів загальної середньої освіти.

Хто контролює дотримання норм?

Контроль і державний нагляд за якістю харчування в школах здійснюють засновники, місцеві управління охорони здоров’я. Держпродспоживслужба організовує і здійснює державний нагляд (контроль) щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та дотримання вимог санітарного законодавства.

Чи мають батьки та учні можливість впливати на харчування у школах?

Так, і учні, і їхні батьки можуть впливати на організацію харчування в закладі освіти.

Закон України «Про повну загальну середню освіту» дає органам учнівського самоврядування право брати участь в обговоренні питань, пов’язаних із харчуванням. Водночас Закон України «Про освіту» надає батькам право громадського нагляду. Для цього представники батьківських громадських об’єднань мають отримати згоду директора школи. Детальніше читайте за посиланням.

Всі ці процеси, що утворюють систему харчування в школі, спільно мають забезпечувати здорове, корисне і збалансоване харчування школярів. А бізнес, допомагаючи в цьому школі, може обрати, на якому саме етапі організації харчування він може долучитись.

Інші теми