Втілення змін

Державна фінансова підтримка комплексної модернізації шкільних їдалень


  • у 2020 році використано 400 млн грн (ДБ) та 96 млн грн (МБ) з резерву освітньої субвенції на ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків);
  • 2021 рік - субвенція «Спроможна школа для кращих результатів» - продовження оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків (у відповідності до потреб закладів загальної середньої освіти ( далі - ЗЗСО);

Впровадження реформи на рівні регіонів


Регіональні плани покращення харчування діють у кожній області з 2020 року. У них визначено локальні дії органів місцевої влади залежно від потреб: навчання працівників, долучених до організації харчування, оновлення обладнання харчоблоків, паспортизація харчоблоків, їх реєстрація тощо.

Навчання та методична підтримка освітніх управлінців. Протягом 2021 року було проведено низку вебінарів, які навчають і допомагають організувати харчування в закладах освіти, фокусуючись на тендерних закупівлях продуктів та послуг з організації харчування, впровадженні системи НАССР, а також нових нормах харчування.

Нове чотиритижневе меню підготовлене робочою групою за участі шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Не менш важливо, що до меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, які значно полегшать роботу працівникам шкільних їдалень:

  • 187рецептів;
  • традиційні українські страви: банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка;
  • популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші;
  • безглютенові позиції, наприклад, банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці;
  • різноманітний вибір каш: рисова, гречана, вівсяна, а зараз вже і булгур, і пшоняна крупа, і сочевиця, і навіть кускус!; 
  • збільшена кількість фруктів та м’яса у раціоні тощо.

Сучасна підготовка кухарів стане можливою завдяки новому стандарту професійної (професійно-технічної) освіти зі спеціальності «Кухар дитячого харчування». Також готуються зміни до стандарту освіти за професією «Кухар».

  • затверджено стандарт професійної (професійно-технічної) освіти зі спеціальності «Кухар дитячого харчування»;
  • у 7 областях та м.Київ на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти створено 9 навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти на загальну суму 13,4 млн грн.;
  • 424 заклади професійної (професійно-технічної) освіти навчають професії «Кухар»;
  • професія «Кухар» - 51975 осіб (22% від загального контингенту).

Контроль якості харчування забезпечив, зокрема, у першому півріччі 2021 року представниками Держпродспоживслужби, здійснивши майже 1 тисячу перевірок. Вилучено з обігу більше 2 тонн небезпечних харчових продуктів, в тому числі:

  • 228 кг молока та молокопродуктів;
  • 2084 кг м’яса та м’ясопродуктів;
  • 76 кг риби та рибопродуктів;
  • 85 кг харчових продуктів рослинного походження.

Отож неякісні продукти не потрапили до дітей, не нашкодили їх здоров’ю.

Перспективні плани


  • розробка рекомендацій для здорового харчування дітей;
  • заборона використання трансжирів;
  • обмеження маркетингу нездорової їжі, спрямованої на дітей та підлітків;
  • додаткове оподаткування продуктів і напоїв з високим вмістом солі, цукру і жиру.

Очікувані результати від реформи шкільного харчування


  • Сприяння здоровому вибору. Безальтернатива здорового харчування, а саме: продуктів, страв та напоїв;
  • Прихильність до здорового харчування. У результаті запровадження сучасних та цікавих освітніх програм;
  • Задоволення від споживання смачної і корисної їжі. Поєднання наукових рекомендацій та креативності у розробці нових меню;
  • Дотримання нових норм. Обмеження солі, цукру та жиру, зменшення кількості хліба та картоплі;
  • Зменшення споживання шкідливих продуктів. Вилучення з раціону школярів промислово оброблених м’ясних продуктів, кондитерських виробів, консервів тощо;
  • Поліпшення стану здоров’я. Зменшення поширеності зайвої ваги, що призводить до ожиріння, діабету, а також до серцево-судинних захворювань.