ВИЯВЛЕННЯ ПРОБЛЕМ

Дослідження та аналіз організації шкільного харчування в Україні, виявлення проблем та їх причин стало першочерговою задачею для провайдерів Реформи. Саме тому у фокусі досліджень була думка батьків і учнів про шкільне харчування, а також висновки експертів, які перевірили 500 закладів загальної середньої освіти, з яких 31% - це сільські школи (155 закладів), 69% - міські (345 шкіл).

Під час онлайн-опитування щодо задоволеності шкільним харчуванням майже половина респондентів-батьків зазначила, що страви шкільної їдальні не подобаються дітям, натомість подобаються вони лише 7,2% дітей. Відповіді учнів показали, що шкільне харчування подобається лише 10% із них, не подобається – більш ніж 31%. Також, окрім смакових якостей шкільного харчування загалом, учні та їх батьки могли оцінити шкільний буфет, якість перших і других страв, напоїв, чистоту шкільних їдалень та охайність їхніх працівників. За посиланням можна детальніше ознайомитись із результатами опитування.

Експертну думку фахівці змогли сформулювали в рамках обстеження 500 закладів загальної середньої освіти

  • відсутність умов для дієтичного харчування
  • зношене та застаріле обладнання
  • недостатнє розуміння принципів повноцінного харчування
  • недостатній рівень знань щодо здійснення закупівель
  • повільне запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)

Результати саме цих досліджень стали основою для визначення стратегічного вектору реформи.