В Києві презентували потреби і плани реформи харчування в закладах освіти представникам міжнародних організацій

В Києві презентували потреби і плани реформи харчування в закладах освіти представникам міжнародних організацій

Опубліковано:  14 лютого 2024

Київ, 13 лютого 2024 - Команда реформи шкільного харчування презентувала потреби та напрацювання реформи шкільного харчування представникам міжнародних організацій. Учасники заходу взяли участь в кулінарному майстер-класі від шеф-кухарів “Національної асоціації громадського харчування” та обговорили напрацювання та перспективи співпраці у 2024 році.

Минулий рік був знаковим для сфери шкільного харчування. Завдяки спільним зусиллям команди реформи та за підтримки партнерів вдалося досягти значних результатів та значно прискорити впровадження змін. Щоб зберегти цю динаміку змін та забезпечити доступ до якісного здорового харчування якомога більшої кількості дітей на цьому етапі важливо реалізувати низку проєктів та ініціатив. Зокрема тих, які допоможуть громадам розробити план дій, нададуть потрібну експертну та фінансову підтримку.

Ці проєкти та потреби команда реформи шкільного харчування презентувала представникам міжнародних організацій під час партнерської зустрічі на базі київського мистецького ліцею “ЗМІНА”. До участі у якій також долучились представники місцевої влади, зокрема, директор Департаменту освіти і науки м. Києва Олена Фіданян.

Організатори забезпечили гостям ефект повного занурення в реформу: захід розпочався з майстер-класу на кухні школи від шеф-кухарів "Національної асоціації громадського харчування" та Євгена Клопотенка. Учасники разом приготували обід з кількох страв за новим шкільним меню, протестували нову техніку, яка допомагає кухарям в їхній роботі та продегустували приготовлену власноруч їжу.

Під час офіційної частини представники організацій, що вже підтримують реформу, такі як ЮНІСЕФ, Всесвітня продовольча програма, проєкт DECIDE, The Howard G. Buffett Foundation поділилися своїми напрацюваннями та результатами роботи в межах реформи, розповіли про успішні кейси та подальші плани.

Зокрема, завдяки підтримці ЮНІСЕФ протягом трьох років було реалізовано безліч важливих для реформи ініціатив, проведено велику кількість заходів, реалізується масштабна інформаційна кампанія для батьків та дітей, запрацював проєктний офіс. 

Наші партнери з ВПП фінансують в цьому навчальному році 30% щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів в 420 школах у різних областях. 

Представники проєкту DECIDE активно працюють з громадами, підтримуючи впровадження змін на місцях. За їхньої підтримки було розроблено Стратегію реформи. Представник The Howard G. Buffett Foundation розповів про будівництво першої в Україні фабрики кухні в Бучі та подальші плани роботи в цьому напрямку.

Зі свого боку представники команди реформи презентували проєкти, реалізація яких значно посилить спроможність громад в реалізації реформи шкільного харчування та допоможе покращенню доступу до якісного харчування дітей в усіх куточках країни.

Учасникам запропонували долучитися і підтримати запропоновані проєкти, визначити для себе напрямки співпраці.

"Ми сподіваємося, що такий формат дозволить нашим колегам з міжнародних організацій на власні очі переконатися, наскільки радикально реалізація наших планів змінює якість харчування в закладах освіти, - зазначив Орест Степаняк, голова правління ГО"Національна асоціація громадського харчування" та очільник проектного офісу реформи. - На прикладі "Зміни" ми продемонстрували, якою може бути їдальня та кухня в школі, наскільки якісною може бути їжа для дітей. Та розповіли партнерам, що потрібно зробити, щоб такими були харчоблоки всіх українських шкіл".

Як зазначив Орест Степаняк, міжнародні донори та партнери мають можливість визначити, який напрямок чи проєкт найбільше відповідає їхнім цілям та задачам - і за бажанням підтримати його, надавши фінансову або експертну підтримку.

Ця зустріч - перша з низки подібних ознайомчих заходів, які команда реформи планує провести найближчим часом задля ознайомлення партнерів з планами та потребами в цій сфері.