– зазначила Олена Зеленська.
Дискусійні панелі форуму присвячено зокрема темам безпечності та якості як основі реформи системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування.
«Результати реформи шкільного харчування, які ми маємо вже сьогодні, це результати командної роботи, що здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді Олени Зеленської. І надалі від ефективності нашої командної взаємодії буде залежати якість кінцевого результату наших спільних зусиль із розбудови безпечного і здорового шкільного харчування. Наша мета – створити безпечне та здорове освітнє середовище, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, їхнього потенціалу, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я, економіки та демографії загалом в Україні», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
За його словами, ключовими завданнями для МОН у процесі реформи шкільного харчування і надалі залишаються:
- модернізація харчоблоків;
- інформаційно-роз’яснювальна робота з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;
- підвищення фахової спроможності причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і насамперед кухарів.
Він також наголосив, що упродовж останнього року спільними зусиллями вдалося суттєво поліпшити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Так, станом на кінець жовтня 2021 року в закладах освіти відремонтовано 1298 харчоблоків та закуплено нове сучасне обладнання: пароконвектоматів – 201 одиниця, холодильного обладнання – 953, іншого обладнання для харчоблоків – 1821 одиниця.
Під час форуму також відбулась презентація результатів Всеукраїнського дослідження «Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти». Дослідження організовано Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-українським проєктом DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», дослідницькою компанією «Info Sapiens» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.
Вже традиційно для форумів «Реформа системи шкільного харчування» в межах заходу проходить демонстрація можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі готують обід в асортименті з дев’яти страв для 700 людей – учасників форуму, а голова правління Асоціації Орест Степаняк презентує «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування.
Учасниками форуму є представники дев’яти областей. 12 листопада у форумі беруть участь представники Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської та Волинської областей, а 13 листопада – Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. Програма обох днів форуму є ідентичною.
У форумі беруть участь голови/заступники ОДА, директори департаментів (управлінь) освіти і науки, директори департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей тощо.
Форум відбувається з дотриманням усіх карантинних норм відповідно до змін до постанови Кабінету Міністрів №1236, які набули чинності 20 вересня, та рекомендацій Головного санітарного лікаря.