У Києві пройшов саміт з продовольчої безпеки «Food from Ukraine»

У Києві пройшов саміт з продовольчої безпеки «Food from Ukraine»

Опубліковано:  20 листопада 2025

19 листопада у Києві відбувся міжнародний саміт з продовольчої безпеки «Food from Ukraine» — оновлений формат ініціативи «Grain from Ukraine». Цей захід став важливою платформою для об’єднання міжнародних урядів, експертів та партнерів у пошуку ефективних рішень для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Україна попри повномасштабну агресію Росії залишається надійним партнером у забезпеченні глобальної стабільності та допомагає країнам, які найбільше постраждали від гуманітарних криз. Це стосується не лише забезпечення світу продовольством, а й формування сучасних підходів до організації дитячого харчування у школах як одного з елементів харчової безпеки.

Активну участь у саміті взяла Команда реформи шкільного харчування, презентувавши український досвід системних змін та можливості для міжнародної співпраці. Панель, присвячену дитячому харчуванню як стратегічній інвестиції в майбутнє, модерував керівник команди Орест Степаняк.

Заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків представив досягнення реформи шкільного харчування, ініційованої першої леді, та окреслив подальші плани:

«Наше завдання — забезпечити всіх дітей у школах гарячою і здоровою їжею. Зараз це 1,85 мільйона, і в планах збільшити цю кількість до 3 мільйонів учнів. Об'єктивно, без модернізації інфраструктури та навчання кухарів це неможливо. Тому ми продовжуємо вкладати в нових спеціалістів, підвищувати кваліфікацію кухарів, оновлюємо харчоблоки та розширюємо мережу Фабрик-кухонь».

Здорове харчування у шкільному середовищі також є критично важливим, щоб не допустити появи або розвитку серцево-судинних чи інших захворювань у дорослому віці. Про ключову роль харчування як основи здорового розвитку та фундамент майбутнього розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.


«У школі формуються харчові звички, від яких залежить здоров’я людини на все життя. Торік в Україні вперше було проведено дослідження щодо дитячого ожиріння у межах Європейської ініціативи ВООЗ — COSI. Надлишкову масу тіла мають 22,96% дітей 6-8 років, із них 9,13% мають ожиріння. Серед причин – малорухливий спосіб життя, брак овочів і фруктів у раціоні та надмірне споживання солі й цукру. Це прямий шлях до серцево-судинних і інших неінфекційних хвороб у дорослому віці. Завдання держави — створити таке шкільне середовище, яке допоможе дітям обирати корисну їжу щодня. Тому ми оновили норми харчування, підвищили вимоги до якості страв і системно відстежуємо результати. Інвестуючи у здорове харчування дітей сьогодні, ми закладаємо фундамент здорової нації.», — наголосив Ігор Кузін.

Увагу під час панелі приділили й можливостям міжнародної співпраці — як для залучення ресурсів, так і для поширення українського досвіду в інших країнах.

За підсумками конференції учасники ухвалили Спільну заяву, у якій підтвердили спільні зобов’язання та окреслили основу для подальших дій міжнародної спільноти, спрямованих на подолання голоду, підтримку вразливих громад. Зокрема країни та міжнародні організації, що приєднались до заяви, висловили готовність підтримувати розвиток програм харчування дітей та шкіл як елемент продовольчої безпеки та розвитку сільських районів.