МЕНЮ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ КАРТИ
Останні матеріали
-
Борошняні страви та вироби
Борошняні страви та вироби
Зазвичай з усього величезного меню діти найбільше люблять саме випічку та борошняні страви. Їх зручно їсти, вони завжди смачні, а ще дають чимало енергії через високий вміст вуглеводів. І хоча класичні булки досить далекі від здорового збалансованого харчування, страви з цільнозернового борошна — ідеальний корисний компроміс. Адже складні вуглеводи повинні становити близько чверті здорової тарілки. Також у цій категорії є безглютенові вироби для дітей із целіакією чи непереносністю глютену. Смачною та здоровою випічкою зможуть поласувати всі.
26 червня 2024 року -
Напої
Напої
Водний баланс — вкрай важлива річ, а тому за ним потрібно стежити і в дитячому раціоні. Навіть незначне зневоднення на 1-3% може порушити певні функції мозку та погіршити фізичну витривалість. Але змусити дитину пити щось, окрім пакетованого соку та газованих солодких напоїв, — той іще виклик. Щоб полегшити завдання та сприяти підтриманню водного балансу, й існує цей розділ збірника. Адже можна пити не лише воду: її частка є в усіх напоях. Тож наше завдання — запропонувати дітям щось не менш смачне, але значно корисніше за яскраві солодкі лимонади з супермаркетів. Тож у меню є і традиційні напої, доведені до ідеального смаку, і оригінальні опції, котрі дітям буде цікаво спробувати.
26 червня 2024 року -
Десертні страви
Десертні страви
Діти люблять солодощі, а тому ця категорія за значенням саме для дітей є, певно, найважливішою. Десертні страви повинні бути корисними, але при цьому смачними, щоб виправдати очікування цільової аудиторії. На щастя, зробити це не так уже й складно. До класичного манника, наприклад, можна додати корисну й таку яскраву моркву, а в сирну запіканку — солодкий банан. Такі мікси класичних смачних десертів і корисних овочів та фруктів об’єднують те, що діти люблять, і те, чого потребує їхній організм.
26 червня 2024 року -
Соуси та заправки
Соуси та заправки
Привчати дітей до соусів і заправок варто змалку, адже це невід’ємний компонент кулінарії. Разом із ними страви набувають сенсів, грають цілою палітрою смаків і можуть докорінно змінюватися. Пакетовані соуси й заправки часто мають забагато цукру й солі, а часом і велику кількість штучних добавок, котрі подовжують терміни придатності продуктів. Тому для дітей найкраще готувати свіжі натуральні соуси, щоб бути впевненими в їх якості.
26 червня 2024 року -
Гарніри
Гарніри
Гарніри створені для того, щоб збалансовувати раціон, забезпечуючи організм тими мікроелементами, які він не отримує з основних страв. Позаяк основні страви зазвичай складаються з білків, гарніри забезпечують достатню кількість складних вуглеводів і клітковини. Тому в цьому розділі будуть страви з круп, овочів і коренеплодів. Існує стереотип, що гарніри — це щось, що треба їсти разом зі смачним м’ясом чи рибою. Однак ми розвінчуємо цей міф, щоб гарніри хотілося їсти.
26 червня 2024 року -
Страви з птиці
Страви з птиці
Зазвичай у дітей немає жодних проблем із м’ясом птиці: воно ніжне смачне й універсальне. З точки зору дорослих — це легке дієтичне м’ясо, яке забезпечує організм білком, кальцієм і фосфором. У результаті діти мають усе необхідне для здорових кісток, зубів і м’язів, а також ефективної роботи мозку. Більшість дітей із задоволенням їстимуть і смачний запечений шматок курячого філе, але придумати щось новеньке ніколи не завадить. Тож у цій категорії пропонуємо філе птиці у нових інтерпретаціях.
26 червня 2024 року -
Страви з м’яса і м’ясних продуктів
Страви з м’яса і м’ясних продуктів
Страви з м’яса — це велика й важлива категорія, котра займає чималу частину раціону та забезпечує організм білком. Кухарі знайдуть чимало місця для творчості та інтерпретацій, оскільки у цій категорії представлені як автентичні українські страви із маловідомими назвами, так і адаптовану світову класику, котра часто трапляється в ресторанах. І хоча м’ясом дітей здивувати досить складно, у збірнику є страви, яким це під силу.
26 червня 2024 року -
Страви з риби
Страви з риби
Уявити збалансований раціон без риби досить складно. Недарма ж навіть найкорисніші дієти часто фокусуються саме на цій категорії продуктів, а люди, які відмовляються від м’яса, часто продовжують споживати рибу. Річ у тім, що риба забезпечує організм трьома важливими мікроелементами, котрі ми отримуємо лише з їжі: це омега-3 жирні кислоти, вітаміни D і В12. У рецептах ми використовуємо філе хека та минтая, адже воно не має кісток і містить геть малий відсоток жиру. А ще нейтральний смак цієї риби та її ніжна текстура чудово поєднується з іншими інгредієнтами та всотує смаки спецій і соусів. Набір страв із хека та минтая виходить дуже різноманітним.
26 червня 2024 року -
Страви з кисломолочного сиру
Страви з кисломолочного сиру
Українці — одна з небагатьох націй, котрі взагалі мають такий продукт, як кисломолочний сир. А тому було би злочином не додавати його в раціон (звісно, за умови толерантності до лактози). По-перше, він може бути основою чималої кількості смачних страв. По-друге, це дуже наш продукт, а тому й багато страв із нього глибоко автентичні. По-третє, кисломолочний сир – це цінне джерело багатьох корисних мікроелементів. Так, наприклад, він забезпечує організм кальцієм і фосфором та на 70% складається з білка. Усе це сприяє зміцненню кісток і зубів, котрі в дітей якраз ростуть і потребують собливої уваги. Окрім того, кисломолочний сир — чудове джерело пробіотиків, котрі сприяють травленню та імунітету. Ця категорія познайомить дітей із традиційними українськими стравами та покаже, як по-різному смачно можна обігрувати один продукт.
26 червня 2024 року -
Страви з яєць
Страви з яєць
Яйця — одне з кращих джерел білка. Однак вони часто стають заручниками двох-трьох рецептів, котрі швидко набридають дітям, які загалом проти яєць нічого не мають. Тому в цій категорії можна найти багато оригінальних страв на основі яєць, котрі дивуватимуть навіть постійних відвідувачів їдалень. Позаяк чимало страв на основі яєць готуються з додаванням лактози та глютену, ми також розробили рецепти без цих алергенів.
24 червня 2024 року -
Страви з бобових
Страви з бобових
Білок — важлива частина здорового харчування, адже він складається з амінокислот, які організм використовує для побудови та відновлення м’язів і кісток. Окрім того, він може служити джерелом енергії. Тому в дитячому раціоні має бути достатня кількість білка. Саме бобові — ідеальне рослинне джерело цього елементу. Вони від природи мають низький вміст жиру, практично не містять насичених жирів, а оскільки це рослинна їжа, вони не містять холестерину. Позаяк діти їдять небагато бобових, страви з цієї категорії познайомлять їх із цими продуктами.
24 червня 2024 року -
Страви з картоплі та овочів
Страви з картоплі та овочів
Овочі та картопля — важливе джерело клітковини. У достатній кількості цей компонент здатен підтримувати баланс корисних кишкових бактерій та вберігати від багатьох хронічних хвороб. Забезпечуючи дитячий раціон клітковиною, можна неабияк загартувати організм іще змалку. Не всі страви з овочів до смаку дітям, а словами переконати в їх важливості складно. Тому завдання дорослих — приготувати й подати овочі так, щоб дітям було несила відмовитися від такої смакоти.
20 червня 2024 року -
Перші страви, супи
Перші страви, супи
Існує чимало причин їсти супи щодня: плюсик до водного балансу, широкий набір корисних речовин із великого переліку інгредієнтів, збільшення споживання овочів, підсилення відчуття ситості та чимало іншого. Але зазвичай супи не викликають у дітей ентузіазму. Однак їх ставлення до них можна змінити однією смачною стравою, а у випадку з цим збірником — цілою низкою таких.
20 червня 2024 року -
Холодні страви
Холодні страви
Готуючи холодні закуски, потрібно балансувати між звичайними канапками та вареним буряком зі слайсами солоного огірка. Однак усе легко вирішується поверненням до автентичних українських рецептів і адаптацією традиційних страв різних кухонь світу: від французької та італійської до марокканської та грецької. Ця категорія страв значно розширить уявлення дітей про поєднання продуктів.
20 червня 2024 року -
Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту.
Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту.
Збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту підготовлено у межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.
15 квітня 2024 року
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- ...