Рекомендації щодо комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоку школи

Рекомендації щодо комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоку школи

Опубліковано:  01 лютого 2022
Сучасний харчоблок

Яким має бути сучасний харчоблок у школі: у Мінрегіоні презентували інформаційний посібник.


У Міністерстві розвитку громад та територій розробили інформаційний посібник з будівництва харчових блоків у середніх загальноосвітніх школах. Рекомендації стосуються як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків так званих «опорних кухонь», які зможуть забезпечувати доставку їжі в інші заклади загальної середньої освіти. Посібники розроблені у межах реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

«У більшості шкіл України ми маємо занедбані харчоблоки із застарілим обладнанням. За таких умов практично неможливо готувати їжу високої якості. Саме тому і зʼявилась ідея розробити посібник, у якому детально описано структуру харчоблоку, а також як має відбуватися технологічний процес, головні вимоги до приміщень та дизайну внутрішніх приміщень, обідньої зали та кухні. Громади мають дотримуватися цих рекомендацій при реконструкції або ремонті харчоблоків. Оновлення харчоблоків є однією з важливих частин реформи шкільного харчування», — зазначив заступник Міністра розвитку громад та розвитку Іван Лукеря.

Зауважимо, у Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах. Для отримання фінансування регіони та громади мають підготувати якісні проєкти, які будуть відповідати вимогам нового технологічного циклу приготування їжі. Зокрема, йдеться про розробку проєктної документації із забезпечення нового підходу приготування їжі, норм інклюзивності та безбарʼєрності.

Завантажити та ознайомитися з інформаційним посібником можна за посиланням https://bit.ly/3L2toBB.

В основі рекомендацій закладені чинні законодавчі вимоги до сучасних технологічних процесів, що забезпечує дотримання норм HACCP та приготування якісної і безпечної їжі в асортименті. 

Рекомендації стосуються як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків “опорних кухонь”, які зможуть забезпечувати доставку харчування (готових страв) в інші заклади загальної середньої освіти, організація гарячого харчування на базі яких є неможливою та\або економічно недоцільною. Комплексний підхід до оновлення інфраструктури харчоблоків дозволить не тільки створити належний естетичний простір, а й підвищити технологічність виробничих процесів,за рахунок переходу на нові стандарти організації харчування.