У Женеві триває 78-ма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я — ключова подія у глобальній політиці охорони здоров’я. Однією з тем цьогорічного обговорення стала трансформація програм шкільного харчування як стратегічного інструменту для покращення здоров’я дітей, боротьби з недоїданням, продовольчою небезпекою та хронічними захворюваннями.
На заході, організованому Постійними представництвами України, Франції та Японії в Женеві, спільно з ЮНІСЕФ та Фондом Рокфеллера, Україна презентувала свій унікальний досвід реформування шкільного харчування — попри повномасштабну війну та безпекові загрози.
За ініціативи першої леді України Олени Зеленської реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році й до сьогодні має системні результати, якими поділився керівник Команди реформи Орест Степаняк:
- 1,5 млн дітей у 1–4 класах та учні пільгових категорій 5-11 класів щодня отримують безоплатне харчування;
- Загалом модернізовано 1080 об’єктів, у процесі реалізації — 136 проєктів.
- повністю оновлено меню та впроваджено нові стандарти якості, адаптовані до вікових потреб дітей;
- реалізовано або реалізуються 34 кулінарні хаби, а також створено курси підвищення кваліфікації для кухарів по всій країні.
«Ми змінюємо не просто меню, ми перебудовуємо всю систему — від сучасних кухонь і нових стандартів до навчання персоналу й формування культури здорового харчування. Наші плани масштабні: до 2027 року плануємо модернізувати 6 тисяч шкіл, підготувати понад 12 тисяч кухарів і щодня годувати 3 мільйони дітей», — наголосив Орест Степаняк, керівник Команди реформи шкільного харчування.
У 2023 році Україна приєдналася до Коаліції з питань шкільного харчування та Дослідницького консорціуму з питань шкільного здоров’я та харчування. У листопаді 2024 року Київ прийняв Європейський регіональний саміт зі шкільного харчування, що підтвердив лідерство України у цій сфері на регіональному рівні.
Міністр охорони здоров’я України у своєму виступі підкреслив, що реформа, ініційована першою леді Оленою Зеленською, спрямована на зменшення неінфекційних захворювань, формування здорових звичок з дитинства та забезпечення рівного доступу до якісного харчування для всіх школярів.
Зі вступним словом на заході виступила Пані Санні Гран-Лаасонен, Міністр соціального забезпечення Фінляндії, а Пан Яннік Нойдер, Міністр охорони здоров'я та доступу до медичної допомоги у Франції розповів про мобілізацію глобальних зобов'язань у сфері харчування. Зокрема міністри висловили свою підтримку зусиллям України на шляху реалізації реформи шкільного харчування.
У рамках події були також відбулися інші важливі презентації та обговорення:
- Представники Фінляндії та Дослідницького консорціуму Коаліції з питань шкільного харчування поділилися досвідом збирання доказової бази та впровадження екологічно сталих моделей харчування.
- ВООЗ презентувала оновлені глобальні рекомендації для посилення політик шкільного харчування.
- ЮНІСЕФ представив Комплексний пакет шкільного харчування — набір ключових інтервенцій, заснованих на доказах.
- Презентовані результати саміту Nutrition for Growth у Парижі 2025, що закріпив шкільне харчування як глобальний пріоритет.
- Доктор Ненсі Абурто, заступниця директора Департаменту продовольства і харчування Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) поділилась методологічними інструментами для розробки стандартів, партнерств і фінансування.
Цей міжнародний захід став платформою для інтеграції до глобальних стратегій охорони здоров’я, зокрема питань шкільного харчування. Україна не лише довела свою спроможність реалізовувати масштабні системні зміни в умовах війни, а й презентувала світовій спільноті практичну модель реформи, яка може бути масштабована і впроваджена в інших країнах.