Проєкт професійного стандарту «Кухар закладу освіти» винесено на громадське обговорення

Проєкт професійного стандарту «Кухар закладу освіти» винесено на громадське обговорення

Опубліковано:  09 січня 2024

На сайті ГО "Національна асоціація громадського харчування" опубліковано та винесено на громадське обговорення проєкт професійного стандарту «Кухар закладу освіти». Ознайомитися з документом та висловити свої пропозиції можуть всі бажаючі до 5 лютого 2024 року за посиланням https://nfa.org.ua/gromadski-obgovorennya-kukhar-zakladu-osvity/

Розробка нового професійного стандарту стала ще одним важливим етапом впровадження реформи шкільного харчування. До цього моменту не існувало чітко визначених вимог до кухарів, які готують їжу для дітей у школах та садочках. Однак ці фахівці несуть відповідальність за якість страв, якими годують дітей в навчальних закладах. З огляду на специфіку їхньої роботи та велику ступінь відповідальності, вони повинні мати необхідні профільні навички та кваліфікацію.

Саме тому, команда реформи шкільного харчування ще влітку минулого року розпочала роботу над документом, в якому б були чітко зафіксовані та прописані вимоги до компетенцій таких працівників, їхніх обов'язків та знань. Цей стандарт стане основою для внесення змін до освітнього стандарту та нового підходу до навчання кухарів дитячого харчування.

9 серпня 2023 року відбулося перше засідання робочої групи та стартувало обговорення структури професійного стандарту та визначення ключових компетенцій кухарів, які відповідають за приготування їжі для дітей. Участь у розробці взяли профільні державні структури та служби, експерти та представники недержавних організацій. Координує роботу громадська організація "Національна асоціація громадського харчування" разом із Міністерством освіти і науки України та Проєктним офісом реформи шкільного харчування. До роботи долучились представники різних сфер, пов'язаних з організацією харчування дітей, такі як "Товариство з обмеженою відповідальністю «Фаст Кейтеринг» (Львівська область)", "Комунальне підприємство «Шкільне» (м. Київ)", "Комунальне підприємство громадського харчування «Продсервіс» Бучанської міської ради", "Комунальне виробниче підприємство громадського харчування Ірпінської міської ради", "Комунальне підприємство Бородянської селищної ради “Об’єднання шкільного харчування”, та громадська організація "Культ Фуд". Також участь взяли представники Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна", Міністерства освіти та науки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Нагадаємо, що розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти є одним із пріоритетних напрямків роботи, визначених у Стратегії реформи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Забезпечення закладів освіти достатнім штатом висококваліфікованих працівників, які вміють готувати велику кількість порцій здорової їжі для дітей, добре орієнтуються в поживних якостях продуктів, працюють з інноваційним обладнанням та мають досвід приготування страв для дітей з особливими харчовими потребами, є запорукою успішного впровадження змін у систему харчування. 

Для цього необхідно забезпечити професійний розвиток таких спеціалістів та встановити відповідну систему освіти та навчання, і професійний стандарт стане основою цього процесу.