Перша леді України здійснила робочий візит у Волинську область, щоб ознайомитись із перебігом і реалізацією реформи шкільного харчування. Олена Зеленська відвідала три заклади освіти з оновленими харчоблоками разом з представниками ОВА, Міністерства освіти, Командою реформи шкільного харчування та міжнародним партнером — Антикорупційною ініціативою ЄС. Делегація побачила практичні результати реформи на втілених проєктах і як організоване харчування українських дітей — від невеликого міста до селища.
Першою локацією для візиту став Дубівський ліцей, де функціонує одна з інноваційних моделей організації шкільного харчування — опорна кухня. У 2024 році Дубівська сільська рада за кошти державної субвенції провела комплексну модернізацію харчоблока. Завдяки цьому 472 учні громади щодня отримують безоплатне гаряче харчування. Крім учнів самого ліцею, опорна кухня також готує їжу для Секунської гімназії, Буцинського та Облапського ліцеїв.
Наступною локацією візиту стала гімназія у селі Облапи, де навчається всього 90 учнів. Через малу кількість дітей облаштовувати повноцінну кухню тут економічно недоцільно. Тож у рамках реформи харчування діти щодня отримують свіжу, гарячу їжу, приготовану на опорній кухні в Дубівському ліцеї. У гімназії створено комфортні умови для споживання страв — простора, сучасна їдальня. Олена Зеленська поспілкувалася з учнями та особисто переконалася, як принцип рівного доступу до якісного, збалансованого та безпечного харчування реалізується навіть у невеликих школах сільської місцевості.
«Умови, у яких вчаться та проводять час наші діти, важливі. І покращити їх у межах реформи вже може й повинна кожна відповідальна громада – усі ресурси для цього є. Закликаю навчальні заклади користуватися передбаченою державою субвенцією та модернізувати свої кухні й харчоблоки для якісного харчування», – сказала перша леді.
Щоб побачити втілення реформи в більших масштабах, гості відвідали Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні. В закладі не тільки навчаються, а й проживають та повноцінно харчуються чотири рази на день понад 500 кадетів. Модернізація їдальні — це також вклад у соціально-економічний розвиток області. Адже харчоблок забезпечив якісним харчуванням ліцеїстів, дозволив збільшити їхню кількість, покращити соціальний захист дітей, батьки яких загинули під час виконання обов’язків військової служби, а також дітей, позбавлених батьківської опіки.
За підсумками насиченого дня відбулася робоча зустріч за участі голови Волинської ОВА Івана Рудницького, який розповів про поступ реформи в області. У семи закладах освіти було здійснено повну модернізацію, а з 2020 року у 270 харчоблоках покращено матеріально-технічний стан. Для підвищення кваліфікації персоналу створено два кулінарні хаби, а для комунікації важливості здорового харчування — проведений форум та спеціальні заходи для освітян та батьків.
Окрім цього, відбулась презентація унікального в Україні проєкту доброчесності в рамках реформи шкільного харчування. Він реалізується Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI), Міністерством освіти і науки України та Командою реформи шкільного харчування.
Оскільки реформа передбачає не лише модернізацію харчоблоків, а й впровадження системного підходу до прозорості витрат і контролю корупційних, технічних та технологічних ризиків, залучення EUACI — надзвичайно важливий та рушійний крок. Спільний проєкт став відповіддю на потребу в системному контролі використання державної субвенції на модернізацію харчоблоків у закладах освіти.
Завдяки експертам EUACI у рамках проєкту доброчесності вже:
- проаналізовано 187 проєктів;
- виявлено витрати розміром у 132,9 млн грн, які не передбачені субвенцією;
- здійснено моніторинг 233 закупівель, у тому числі виявлено 14 суттєвих порушень;
- зменшено вартість однієї закупівлі на понад 7 млн грн.
Робота EUACI несе системний характер — експерти завершують аналітику реалізованих об'єктів за минулий рік та активно працюють над відбором закладів освіти, які подали проєкти для отримання субвенції 2025 року. Це наочний приклад для проєктів, пов'язаних з державними коштами, щодо залучення незалежних експертів та застосування ефективних інструментів моніторингу.
Досягнення проєкту, що не має аналогів в Україні, презентували Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI), Заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків та Керівник команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк.
Візит до Волинської області став показовим у втіленні реформи шкільного харчування, яка системно реалізується попри труднощі воєнного часу та дає рівний доступ до збалансованого, якісного та безпечного харчування усім дітям.