В Одеській області пройшов престур за участю першої леді Олени Зеленської, присвячений реформі шкільного харчування. Представники ЗМІ ознайомилися з різними моделями організації харчування дітей, відвідавши заклади з опорною кухнею, місця будівництва й реконструкції харчоблоків і їдалень, а також кулінарний хаб. Учасники дізналися про реалізацію державної субвенції на модернізацію харчоблоків.
На заході також були присутні:
Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя
Олексій Кулеба, віцепрем'єр-міністр із відновлення, міністр розвитку громад та територій
Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА
Ірина Верещук, заступниця керівника Офісу Президента України
Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки
Тетяна Бережна, заступниця міністра економіки
Мунір Мамедзаде, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні
Валентина Полторак, представниця Швейцарсько-українського проєкту DECIDE
Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти
Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА
Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування
«Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час оборони. Саме ваша робота — те, що ми сьогодні побачили, й те, що не побачили, — це теж форма оборони. Хочу, щоб ви це розуміли. Ви не просто готуєте шкільні обіди — зараз ви готуєте для цілих родин стабільність», — сказала перша леді.
Олена Зеленська зазначила, що cаме зараз особливо мусимо боронити стійкість дітей, їхні сили для того, щоб вчитися і жити. Тож гідний шкільний обід — один зі складників нашої турботи.
Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України, додав: «Реформа шкільного харчування — це піклування про здоровʼя дітей і формування корисних звичок на все життя, які закладають з дитинства. Наша мета — забезпечити рівний доступ до якісного харчування для всіх учнів країни».
Престур почався з відвідування закладу дошкільної освіти, де втілено модель «базової кухні» — їжу в закладі готують тільки для його вихованців. Щодня садок забезпечує чотириразове харчування для орієнтовно 90 дітей. Учасники ознайомилися з роботою кухні й процесами приготування.
Далі делегація побувала в ліцеї, де триває комплексний ремонт харчоблоку і їдальні за кошти державної субвенції. Ліцей готується до запуску «базової кухні» завдяки фінансуванню з державного й місцевого бюджетів у розмірі 24,4 млн гривень. Цей заклад збудують за найсучаснішими технологіями, з урахуванням усіх актуальних норм і стандартів проєктування.