На Одещині відбувся престур у межах реформи шкільного харчування за участю першої леді Олени Зеленської

На Одещині відбувся престур у межах реформи шкільного харчування за участю першої леді Олени Зеленської

Опубліковано:  23 жовтня 2024

В Одеській області пройшов престур за участю першої леді Олени Зеленської, присвячений реформі шкільного харчування. Представники ЗМІ ознайомилися з різними моделями організації харчування дітей, відвідавши заклади з опорною кухнею, місця будівництва й реконструкції харчоблоків і їдалень, а також кулінарний хаб. Учасники дізналися про реалізацію державної субвенції на модернізацію харчоблоків.

На заході також були присутні:

Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя

Олексій Кулеба, віцепрем'єр-міністр із відновлення, міністр розвитку громад та територій

Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА

Ірина Верещук, заступниця керівника Офісу Президента України

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки

Тетяна Бережна, заступниця міністра економіки

Мунір Мамедзаде, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Валентина Полторак, представниця Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти

Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА

Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування

«Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час оборони. Саме ваша робота — те, що ми сьогодні побачили, й те, що не побачили, — це теж форма оборони. Хочу, щоб ви це розуміли. Ви не просто готуєте шкільні обіди — зараз ви готуєте для цілих родин стабільність», — сказала перша леді.

Олена Зеленська зазначила, що cаме зараз особливо мусимо боронити стійкість дітей, їхні сили для того, щоб вчитися і жити. Тож гідний шкільний обід — один зі складників нашої турботи.

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України, додав: «Реформа шкільного харчування — це піклування про здоровʼя дітей і формування корисних звичок на все життя, які закладають з дитинства. Наша мета — забезпечити рівний доступ до якісного харчування для всіх учнів країни».

Престур почався з відвідування закладу дошкільної освіти, де втілено модель «базової кухні» — їжу в закладі готують тільки для його вихованців. Щодня садок забезпечує чотириразове харчування для орієнтовно 90 дітей. Учасники ознайомилися з роботою кухні й процесами приготування.

Далі делегація побувала в ліцеї, де триває комплексний ремонт харчоблоку і їдальні за кошти державної субвенції. Ліцей готується до запуску «базової кухні» завдяки фінансуванню з державного й місцевого бюджетів у розмірі 24,4 млн гривень. Цей заклад збудують за найсучаснішими технологіями, з урахуванням усіх актуальних норм і стандартів проєктування.

У 2024 році уряд виділив 1,5 млрд гривень на капітальний ремонт у шкільних їдальнях у всій Україні. Субвенція передбачала співфінансування за кошти місцевих бюджетів, на це громади додатково виділили майже пів мільярда грн. Загалом це 173 проєкти у 23 областях.

Делегація також відвідала навчальний заклад, де функціонує «опорна кухня» — тут готують їжу для понад 900 учнів із трьох навчальних закладів громади та доставляють обіди дітям із сусідніх шкіл.

Фінальною локацією став заклад професійно-технічної освіти, де функціонує кулінарний хаб. Тут навчаються студенти за спеціальністю Кухар, а також проходять перекваліфікацію працівники шкільних їдалень. Гості побачили, як відбувається теоретичне і практичне навчання фахівців, що готують здорові страви для дітей відповідно до нових стандартів та норм.

Цей центр не є єдиним в області — у регіоні працюють ще два кулінарні хаби. Під час престуру з ними організували телеміст, тож делегація в режимі реального часу спостерігала за навчальним процесом.

Престур завершився дегустацією страв зі шкільного меню, яке відповідає новим стандартам харчування, розробленим у межах реформи.

Досягнення України в реформі шкільного харчування будуть представлені 12–13 листопада під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування, що відбудеться в Києві. На саміт приїдуть представники провідних країн світу, щоб обговорити досягнення й ознайомитися з українським досвідом.

Попри виклики пандемії COVID-19 та повномасштабної війни, Україні вдалося не лише розпочати, а й активно впроваджувати системні зміни у сфері шкільного харчування. Цей саміт стане важливою платформою для подальшого обміну знаннями та поширення практик, спрямованих на поліпшення здоров'я дітей у всьому світі.

Джерело: МОН