Мережа агентів змін в дії: в регіонах проводяться демонстративні курси з підвищення кваліфікації кухарів

Мережа агентів змін в дії: в регіонах проводяться демонстративні курси з підвищення кваліфікації кухарів

Опубліковано:  09 лютого 2024

В областях триває реалізація масштабної програми навчання кухарів закладів освіти на базі кулінарних хабів. Мета програми, крім підвищення професійного рівня фахівців у галузі громадського харчування, полягає у демонстрації роботи агентів змін - тренерів, майстрів виробничого навчання, які раніше пройшли перепідготовку і готові ділитися отриманими знаннями з кухарями шкіл та садків. 

З початку січня такі курси вже проведені в Тернопільській, Одеській та Полтавській областях. Саме тут влітку минулого року запрацювали перші в Україні кулінарні хаби - заклади, які поступово стають професійними навчальними осередками, де на сучасному обладнанні та під керівництвом досвідчених тренерів - агентів змін - кухарі шкіл та садочків з різних громад вдосконалюють свої навички. Ці заклади є не лише місцями підвищення кваліфікації, але й центрами, де формується новий підхід до харчування дітей.


Демонстративні курси в регіонах


Полтавська область, м. Кременчук


 З 23 по 25 січня січня 2024 року майстри виробничого навчання, агенти змін хабу на базі Регіонального центру професійно-технічної освіти № 1 м. Кременчука 57 кухарів шкільних їдалень з сучасними вимогами до організації роботи харчоблоків, принципами приготування сучасних страв на новітньому високотехнологічному обладнанні, яке поступово зʼявиться у всіх шкільних їдальнях регіону.


Одеса


З 31 січня по 2 лютого 2024 року на базі Кулінарного Хабу Одеського центру професійної освіти агенти змін провели курси підвищення кваліфікації для 120 кухарів закладів загальної середньої освіти. Упродовж трьох днів учасники ознайомилися з оновленим меню та сучасними методами його приготування, освоювали нові технології приготування та обладнання.

Варто зазначити, що в області планується відкриття ще двох кулінарних хабів на базі професійних училищ, що дозволить пройти навчання та отримати необхідні навички ще більшій кількості кухарів регіону.


Тернопіль


У Чортківському вищому професійному училищі, на базі Кулінарного Хабу, з 7 по 9 лютого 2024 року у демонстративних курсах взяли участь 40 кухарів з різних громад Тернопільської області. Учасники отримали поглиблені знання щодо системи НАССР та навчились готувати страви з нового меню.

До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть відповідне навчання в рамках реформування системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Реалізація проєкту підтримується Міністерством освіти і науки України, та проводиться за участі спеціалістів ГО"Національна асоціація громадського харчування" та CultFood. Після завершення курсів всі учасники отримають сертифікати про підвищення кваліфікації, що підтверджуватиме їхню готовність до впровадження сучасних підходів до готування страв для дітей в українських школах.