Кожна дитина має право на здоровий, поживний і смачний обід у школі. Це мета Коаліції шкільного харчування, яка об’єднала вже 100 країн. Україна долучилася до неї наприкінці минулого року, бо її цілі повністю збігаються з метою нашої реформи шкільного харчування.
До повномасштабного російського нападу це було бажання створити для дітей корисне меню. Але на тлі нападу ми поставили собі ще більшу мету – захистити життя й освіту дітей, підтримати родини, дати їм сили пережити війну та розвиватися попри неї.
І сьогодні пишаюся тим, який великий шлях ми пройшли. Відбулося оновлення нормативної бази. Модернізовані старі кухні. Побудована унікальна фабрика-кухня в Бучі. Сотні кухарів і управлінців підвищили кваліфікацію. Якісне харчування з’явилося навіть там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів.
🤝 Дякую команді реформи, профільним міністерствам за те, що продовжуєте втілювати реформу – суспільно важливий, ба більше, дитячий проєкт – у такий складний для нашої країни час.
🌏 Окрема подяка міжнародним друзям: реалізація змін у регіонах не була б можливою без їхньої підтримки – надто важко оборонятися й розвиватися водночас.
📍 Команда реформи Команда Реформи Шкільного Харчування вперше в Україні провела захід уже в межах Коаліції, презентувавши міжнародним партнерам дослідження School Meals Case Study: Ukraine (за підтримки Дослідницького консорціуму шкільного здоров'я та харчування, Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Бюро ВООЗ в Україні та Всесвітньої продовольчої програми ООН).
📈 Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко Viktor Liashko, заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, заступниця міністра економіки Надія Бігун Nadiya Bigun, керівник команди реформи Орест Степаняк Orest Stepanyak разом із представниками Запорізької Запорізька обласна державна адміністрація, Одеської Одеська обласна державна адміністрація, Київської Київська обласна державна адміністрація, Львівської Львівська обласна державна адміністрація ОВА поділилися нашим успішним досвідом, накопиченим за чотири роки.
🍽 Аби реформу можна було буквально спробувати на смак, вже традицією стало готувати на її заходах ті самі страви, які подаємо школярам. Борщем полтавським, ризото, нагетсами та сирниками частували сьогодні кухарі першої в Україні фабрики-кухні з Бучі.
Сподіваюся, що восени, коли Україна вперше прийматиме регіональний саміт Коаліції, у «меню»реформи будуть нові успіхи та здобутки.