Як Чернігівщина втілює реформу шкільного харчування — візит Олени Зеленської

Як Чернігівщина втілює реформу шкільного харчування — візит Олени Зеленської

Опубліковано:  04 вересня 2025

Перша леді Олена Зеленська, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий разом із заступником Андрієм Сташківим та Команда реформи здійснили робочий візит на Чернігівщину, щоб ознайомитися з поступом реформи в регіоні. Разом із представниками ОВА та навчальних закладів вони відвідали дві гімназії та профтех.

Спершу завітали до гімназії №35 м. Чернігова, у якій оновлено харчоблок, встановлено сучасне обладнання, облаштовано обідню залу. Загальна вартість модернізації — понад 14 млн грн, які були надані державною субвенцією. Далі побачили оновлену їдальню гімназії №13 та кулінарний хаб на базі комунального закладу «Чернігівський центр професійно-технічної освіти», зміни в яких відбулися за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

У кулінарному хабі делегація побачила оновлений простір, сучасне обладнання, за допомогою якого кухарі зможуть здобути перекваліфікацію, а також ознайомилися з робочим процесом хабу. На базі профтеху підвищення кваліфікації пройшли 55 кухарів області та 9 майстрів виробничого навчання.

«Навіть під час випробувань наші діти мають отримувати найкращі можливості, які тільки може забезпечити країна. Одна з них – якісне гарантоване харчування, яке дасть сили та здоров’я вчитися й жити. Саме таке забезпечує реформа шкільного харчування», – зазначила перша леді.

Усього на Чернігівщині 356 закладів освіти працюють в очному або змішаному форматі. З них гарячими обідами годують своїх учнів 332 школи. На оновлення харчоблоків в області було виділено 74 млн грн у 2024 році, а в цьому році відібрано ще шість проєктів на суму 97 млн грн.

Минулого року програма безоплатного харчування охопила 44 тисячі учнів, цього року планують 98 тисяч.

За підсумками візиту провели нараду з представниками Чернігівської ОВА та адміністрацією міста. Вони поділилися своїми планами у напрямках пошуку джерел додаткового фінансування, розвитку кадрового потенціалу та впровадження різних технологічних моделей організації харчування.

«Обов’язок кожного, особливо місцевих громад – скористатися всіма наданими можливостями. Закликаю вас активно їх використовувати: сигналізувати про проблеми, порушувати питання на місцях, не замовчувати труднощів», – зауважила дружина Президента.

Робочі візити в регіони важливі для розуміння загального розвитку реформи та обміну досвідом. Чернігівщина продовжує свій шлях змін на зустріч до здорового харчування і модернізації харчоблоків.