Досвід реформи шкільного харчування на Ukraine Recovery Conference 2025

Досвід реформи шкільного харчування на Ukraine Recovery Conference 2025

Опубліковано:  16 липня 2025

10–11 липня в Римі відбулася четверта Конференція з відновлення України (Ukraine Recovery Conference 2025). Вона об’єднала урядові делегації, міжнародних організацій, бізнесу, громадянського суспільства та регіонів задля спільної роботи над післявоєнним відновленням. Цьогоріч захід сфокусувався на чотирьох ключових напрямах: людський, бізнесовий, місцевий і регіональний, євроінтеграційний.

Перша леді Олена Зеленська зосередилась на людському вимірі відновлення та розповіла іноземним партнерам, гостям, високопосадовцям про втілення Реформи шкільного харчування як частину соціальної місії. Ініціаторка реформи наголосила:

 «Ми єдина країна, яка впроваджує таку реформу в умовах війни. Але саме в такі часи якісне шкільне харчування стає не просто їжею, це також прояв турботи, форма соціального захисту та підтримки цілої родини. Я маю честь опікуватися цим проєктом, який не лише про їжу. Він про гідність та можливості». 

Команда реформи представила інформаційний стенд, де відвідувачі могли ознайомитися з масштабами трансформації системи шкільного харчування в Україні. Йшлося про модернізацію інфраструктури їдалень, розвиток кадрового потенціалу, запровадження сучасних технологій, а також про промоцію культури здорового харчування серед дітей та батьків. На інтерактивному дашборді було відображено всі реалізовані проєкти в рамках модернізації харчоблоків у закладах освіти.

До стенду Команди реформи завітали гості високого рівня, партнери та друзі реформи. Серед них — президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, спеціальний представник швейцарського уряду з питань відновлення в Україні Жак Гербер, генеральний директор Expertise France Groupe AFD в Україні Джеремі Пелле та інші.

Окрему увагу в самому центрі конференції привернула інноваційна шоу-кухня, що працювала за технологічною моделлю Cook&Chill — одне з інноваційних рішень, яке застосовує реформа. Команда українських шеф-кухарів приготувала понад 2 000 порцій за два дні конференції. В меню були як українські традиційні, так і страви з оновленого шкільного раціону: борщ зі сметаною, гречаники, риба під овочами з соусом бешамель, булгур, запечена картопля, салати, сирна запіканка з бананом та компот. Їжу оцінили посол Франції в Україні Гаель Весьєр, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга та не тільки.

Участь в URC2025 стала важливим кроком у міжнародному представництві реформи. Команда шкільного харчування отримала нові можливості для співпраці, налагодження партнерств і обміну досвідом. Попри складну безпекову ситуацію, ми продовжуємо створювати сталу систему шкільного харчування заради здорового майбутнього українських дітей.

Команда висловлює подяку партнерам, які зробили можливим представлення реформи на конференції, — Швейцарсько-українському проєкту DECIDE та Антикорупційній ініціативі ЄС (EUACI).