15 березня 2024 року стало важливою датою в історії розбудови системи шкільного харчування в Україні, оскільки в цей день Національна агенція кваліфікацій включила до Реєстру кваліфікацій професійний стандарт під назвою “Кухар закладу освіти”. Цей професійний стандарт розроблений як частина ширшої ініціативи з реформування шкільного харчування, що отримала потужний поштовх завдяки зусиллям першої леді України, Олени Зеленської.
Над стандартом працювали представники ГО «Національна асоціація громадського харчування», Проєктного офісу реформи шкільного харчування, Міністерства освіти і науки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Культфуд», а також висококваліфіковані фахівці закладів вищої, професійно-технічної освіти та підприємств, які забезпечують харчування дітей.
✏️Професійний стандарт пройшов етап публічного громадського обговорення, коли всі бажаючі зробити свій внесок у формування вимог до компетентностей фіхівців, які забезпечуватимуть харчуванням дітей, могли подати свої пропозиції та зауваження. Після грунтовного аналізу відповідні корективи були внесені в текст стандарту.
В професійному стандарті визначені професійні кваліфікації, а також наведено документи, що підтверджують професійні кваліфікації, вимоги до стажу роботи, професійних навичок та підвищення професійної кваліфікації. Також, наразі чітко визначеними є трудові функції осіб, які забезпечуватимуть харчуванням дітей в школах та дитячих садочках, а також їх компетентності, знання, уміння та аспекти відповідальності в ході виконання трудових функцій.