Як відновити харчування у школах країни

Як зауважила Олена Зеленська:
Рік тому в цей час ми обговорювали мирні речі – запускали реформу шкільного харчування. Мріяли годувати наших дітей корисно й водночас смачно. Скільки дискусій тоді було! Тепер це можна згадувати лише із ностальгічною усмішкою.
Адже зараз мусимо обговорювати харчування школярів в умовах воєнного часу. Попри російську агресію наші діти пішли до школи, вони вчаться, і в них буде майбутнє, чого б там не хотів ворог. А ми, дорослі, повинні створити їм усі умови для повноцінного навчання – у безпечному та комфортному освітньому середовищі, наскільки це можливо сьогодні.
Цього навчального року понад три тисячі українських шкіл відкрилися й функціонують у звичайному режимі. Ще більш як чотири тисячі працюють у змішаному, коли частина дітей вчиться дистанційно, частина відвідує школу. Однак, на жаль, можливість забезпечувати учнів гарячим харчуванням має лише трохи більш як половина шкіл. Найскладніше це робити тим, хто відновлює роботу на деокупованих територіях.
Саме для цього наприкінці літа ми запустили в Бучі будівництво фабрики-кухні, яка забезпечить повноцінним меню всі навколишні заклади освіти.
«Що робити кухарю, у якого готується їжа, а лунає повітряна тривога і йому потрібно йти до сховища?» – це одне із запитань, яке складно було уявити рік тому. Але наша країна справляється й не з такими викликами.
Казала про це в мирні часи, кажу й зараз: від харчування залежить не лише якість навчання, а й психологічний стан дітей. І ми, дорослі, про нього подбаємо.